/ фото илустрација - Срђан Бољевић
14/08/2021 u 13:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

За најбоље студенте 352 стипендије

Министарство ће додијелити 200 стипендија студентима који продужавају право на стипендију, а 40 студентима природних наука који први пут конкуришу

Министарство просвјете, науке, културе и спорта додијелиће 352 стипендије студентима основних и специјалистичких академских и примијењених студија, а документа се подносе од 1. септембра до 18. октобра.

Министарство ће додијелити 200 стипендија студентима који продужавају право на стипендију, а 40 студентима природних наука који први пут конкуришу.

Студентима друштвених наука који први пут конкуришу, како је прдвиђено конкурском, биће додијељено 60 стипендија.

Право на стипендију оствариће 20 лица са инвалидитетом, а 32 стипендије опредијељене су за дефицитарна занимања.

“Право да конкуришу за стипендију имају најбољи студенти на другој и наредним годинама студија, који су први пут уписали семестар текуће студијске године, нијесу губили ни једну годину током студија, који су положили све испите из претходних година студија и постигли индекс успјеха најмање девет”, објаснили су из Министарства.

У конкурсу се наводи да се најбољим студентима сматрају студенти који у одређеним научним дисциплинама посједују особите склоности за научни или умјетнички рад и награде стечене на међународним и државним такмичењима.

Како се наводи, уколико се пријави више кандидата, предност имају они који имају већу просјечну оцјену, односно индекс успјеха у току студија, као и већи број освојених награда на државним и међународним такмичењима.

Министарство ће, према конкурсу, за студијску 20219/2022. годину, додијелити 20 стипендија студентима који се образују за дефицитарна занимања.

Студенти математике и физике добиће по седам стипендија и студенти хемије шест.

Министарство ће додијелити и 12 стипендија студентима који се образују за дефицитарна занимања за наставу на албанском језику и проучавање ромског језика за студенте РЕ популације.

Студенти математике, физике и црногорског језика и књижевности добиће по двије стипендије, а студенти хемије или биологије, музичке и ликовне умјетности, италијанског језика по једну стипендију.

На смјеру проучавања ромског језика за студенте РЕ популације биће опредијељене двије стипендије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 02:54