Липска пећина / - фото: LIPA-CAVE.ME, Фејсбук
03/06/2021 u 18:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Завирите у: Липску пећину

Липска пећина jе прва и jедина пећина у Црноj Гори валоризована и оспособљена за туристичке посjете свиjета

У непосредноj близини Цетиња, испод видиковца Белведер, с коjег се пружа поглед на долину Скадарског jезера, налази се Липска пећина, чудесна галериjа подземних дворана, изузетне спелеолошке вриjедности.

Укупна дужина истражених ходника износи око 2.500 метара, са више интересантних дворана и галериjа и читавим богатством накита. Подземни водотоци, jезера и извори, повећаваjу њене природне љепоте и чине jе jош привлачниjом и атрактивниjом. Липска пећина jе прва и jедина пећина у Црноj Гори валоризована и оспособљена за туристичке посjете. Нуди шармантну разноликост крашких обиљежjа и пружа посjетиоцима jединствен доживљаj подземног свиjета. Налази се на 33км од Будве, 35км од Подгорице и 5км од Цетиња. Аутентичност пећине лежи уњеноj истинскоj и дивљоj љепоти коjа очарава и чини посjету незаборавном.

image

Липска пећина

- фото: LIPA-CAVE.ME, Фејсбук

Љепота Липске пећине jе позната од давнина, а посебну пажњу су jоj поклањали Петар II Петровић Његош и краљ Никола I, велике личности црногорске историjе. Иако се зна да су мjештани Липе Добрске открили пећину много раниjе, као релевантан податак се узима датум обjаве првог званичног записа о пећини 1839. године, када jу jе енглески археолог Хенри Леjард посjетио и оставио писани извjештаj о богаствуњених украса. Касниjе, 1887. године о пећини пише и руски научник Павле Ровински, коjи свjедочи о драгоцjености украса и незаборавном доживљаjу коjи пећина оставља на посjетиоце. Jедан од истраживача jе био и Едуард Алфред Мартел, оснивач модерне спелеологиjе 1894. године.

Липску пећину окружуjе много прича; обично су преношене са кољена на кољено, посебно у селу Липа Добрска, а данас их водичи са jеднаким жаром преносе посjетиоцима. Мjештани памте да суњихови преци од давнина пећину користили за снадбиjевање питком водом. У насљеђе су оставили називе за изворишта: Икона, Близанци, Дробови, Jезик и многа друга.

Некада jе краљ Никола у посjету пећини доводио званичнике из иностранства коjи су боравили у Црноj Гори. Данас, стопама краљева, кроз хиљадама година старе подземне ходнике се и ми крећемо. Све туре пећином се изводе у пратњи обучених водича, а и возић jе ту да нас одвезе од паркинга до самог улаза у пећину. Приjе поласка на туру морамо знати да jе температура у пећини увиjек између 8 – 12 степени Целзиjуса – право освjежење за љетње врућине. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 21:42