/ Завод за метрологију
14/09/2021 u 09:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завода за метрологиjу обиљежава ​15 година рада

Завод jе до сада обjавио 25 наjбољих мjерних могућности у бази података Међународног бироа за тегове и мjере (БИПМ), што jе наjбоља потврда квалитета рада лабораториjа за температуру, запремину, дужину и притисак

Завод за метрологиjу данас обиљежава 15 година постоjања. У периоду од оснивања, у септембру 2006. до данас, Завод за метрологиjу тежи обезбjеђењу високог нивоа квалитета услуга из области законске, индустриjске и научне метрологиjе као и области контроле предмета од драгоцjених метала.

- У Заводу за метрологиjу упостављено jе девет калибрационих лабораториjа у области метрологиjе масе, дужине, температуре, притиска, малих и великих запремина, електричних величина, jонизуjућег зрачења, времена и фреквенциjе.

Акредитационо тиjело Црне Горе и Хрватска Акредитациjска Агенциjа акредитовале су Завод за метрологиjу у складу са захтjевима стандарда МЕСТ ЕН ИСО/ИЕЦ 17025:2018 - Општи захтjеви за компетентност лабораториjа за испитивање и лабораториjа за еталонирање. Примjена наведеног стандарда омогућава корисницима услуга Завода потврду међународно признатих резултата мjерења и калибрациjа - наводе у саопштењу из Завода за метрологију.

Осим тога, Завод jе до сада обjавио 25 наjбољих мjерних могућности у бази података Међународног бироа за тегове и мjере (БИПМ), што jе наjбоља потврда квалитета рада лабораториjа за температуру, запремину, дужину и притисак.

Сходно наведеном, у првоj половини 2021., у Заводу за метрологиjу издато jе 337 увjерења о калибрациjи, док их jе током 2020. издато 790. То jе и наjвећи броj издатих увjерења о калибрациjи у посљедњих пет година и показатељ да Завод успjешно остваруjе своjу дjелатност и током ковид-19 пандемиjе.

- Завод за метрологиjу jе током 2021. добио и сертификат о усаглашености система менаџмента квалитетом са захтjевима стандарда МЕСТ ЕН ИСО 9001:2016, што такође унапређуjе квалитет пословања, у области законске метрологиjе и области контроле предмета од драгоцjених метала - наводе у саопштењу.

У области законске метрологиjе, Завод за метрологиjу надлежан jе за овjеравање мjерила, коjе спроводи искључиво на основу захтjева странака. У првоj половини 2021. у Заводу за метрологиjу, овjерено jе 15.362 мjерила. У Заводу за метрологиjу обавља се, између осталог и овjеравање вага, тегова, броjила електричне енергиjе, водомjера, таксиметара, манометара, часовника за тарифирање у телефонском промету, мjерила дужине опште намjене, мjерила брзине, етилометара, фонометара, мjерила концентрациjе радона у ваздуху...

Заводу за метрологиjу у првоj половини ове године подниjета су и 72 захтjева за испитивање и жигосање предмета од драгоцjених метала. За шест мjесеци 2021. жигосано jе 18 килограма злата, 55 килограма сребра, као и jедан предмет од платине.

Подсjећамо да Завод за метрологиjу представља Црну Гору у међународним и регионалним организациjама. Црна Гора и Завод за метрологиjу, као национални метролошки институт, 2018. ступили су у пуноправно чланство у Међународном бироу за тегове и мjере (БИПМ) са сjедиштем у Паризу чиме jе омогућено учествовање у доношењу одлука на наjвишем свjетском нивоу у области метрологиjе.

Завод за метрологиjу пуноправни jе члан Европског удружења националних метролошких института (ЕУРАМЕТ), Европске кооперациjе у законскоj метрологиjи (WЕЛМЕЦ е.В.), а дописни jе члан Међународне организациjе за законску метрологиjу (ОИМЛ).

Током 15 година постоjања, кроз програме претприступне помоћи и подршку Делегациjе Европске униjе у Црноj Гори, Заводу за метрологиjу обезбиjеђена су средства, у износу од близу два милиона еура, опредиjељена за набавку опреме и одређену експертску подршку.

Напомињемо и да се Завод за метрологиjу од оснивања 2006. суочава са недостатком одговараjућег сопственог простора, коjи има посебан утицаj на развоj националних калибрационих лабораториjа, а рjешавање тог питања ће у будућем периоду бити jедан од приоритетних циљева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:59