Жанка Церовић
01/05/2021 u 15:43 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Затекли обрисане податке у компјутеру Љекарске коморе

Лиценце нијесу могли добити љекари који су завршили медицину или колеге које су завршиле специјализацију, казала је Жанка Церовић
Новоизабрана предсједница Љекарске коморе Црне Горе др Жанка Церовић казала је за „Дан” да је ново руководство у незавидној ситуацији, јер фали документација о раду Коморе у претходном периоду, односно нема финансијског извјештаја нити података у компјутеру. Церовићева истиче и да због познатих дешавања у Комори, доктори три мјесеца нијесу могли да обнове и добију лиценце за рад.
Представници љекара су у децембру прошле године изабарали нову скупштину Коморе која је у фебруару смијенила предсједника Александра Мугошу и за вршиоца дужности поставила Милену Поповић Самарџић. Након тога су услиједиле тужбе и сукоби између бившег и садашњег руководствао. Мугоша је сматрао да је незаконито смијењен и да има још једну годину мандата. Он је Церовићеву и Поповић Самарџић пријавио због наводног напада на службенице Коморе, док су га оне оптужиле да је незаконито закључао службене печате како би их спријечио да се заведу одлуке Скупштине о његовој смјени.
Церовићева истиче да ће у наредном периоду под посебном пажњом бити трошење новца у Комори. Према њеним ријечима, већина документације и података из рачунара је недоступна, а ситуација у Комори се негативно одразила на здравствени систем.
Фале протоколи за лијечење и заштита на раду
Церовић каже да морају израдити нормативе и протоколе за лијечње у свим установама како би утицали да се изједначе услови рада.
– На тај начин не би имали „привилегију” да дођемо у Клинички центар, већ да имамо потпуно исте услове у свим амбулантама. Нигдје не постоји податак колико доктора ради у систему, посебно у приватном сектору, колико је без уговора на неодређено, а колико њих је без ангажовања. Све мора да се анализира и промијене ствари. Оно што је још важно је да обезбиједимо стално усавршавање и статус службеног лица за докторе, како би без притиска могли да раде свој посао. Многи љекари су управо отишли из земље јер се не осјећају безбједно на радном мјесту. Треба обезбиједити и заштиту од љекарске грешке, јер ниједан колега не жели да погријеши, ниједна струка не одговара за грешку без наша – каже Церовић.

– Морамо увести контроле јер смо од Александра Мугоше тражили да нам објасни гдје је потрошен новац за службена путовања и имамо одговоре о томе колико је новца утрошено за одређени период. Без било каквих рачуна и потврда. Морамо увести екстерну ревизију и упознати се са стањем у институцији. Било је обустављено издавање лиценци љекарима, односно дозволама за рад коју мора да има сваки љекар у Црној Гори. У овом случају лиценце нијесу могли добити љекари који су завршили медицину или колеге које су завршили специјализацију. Можете замислити која је то опструкција за наш систем, у тренутку када имамо пандемију вируса корона. Нијесу могли доћи љекари консултанти из иностранства, којима треба дозвола за рад, због чега је Клинички центар био у великом хендикепу јер није могао ангажовати субспецијалисте. Ми у КЦЦГ смо тражили да се омогући добијање тих дозвола, али је Комора свих ових мјесеци била пасивна. Министарство здравља је направило надзор и они су на себе преузели издавање лиценци, тако да се надамо да ће то бити брзо активирано. Ми смо сада у Комори у незавидној ситуцаији, јер су избирсани подаци из компјутера, што ће бити и ствар надлежних органа. Није урађен финансијски извјештај. Приликом пресељења у нове просторије изгубила се документација: морамо да направимо електронску базу података, гдје ће бити евидентирани сви љекари. Сви они ће имати свој персонални досије и Комора ће моћи да учествује у планирању здравствене политике. На тај начин ћемо утврдити гдје недостаје кадра, у којим установама и у којем региону. Знамо колики је дефицит кадра, рецимо у болници у Пљевља када сам ја завршила медицину било је 66 специјалиста, сад их има 22 – истиче Церовићева.
Она наводи да је врло важан корак побољшање социо-економског статуса доктора.
– Млади доктори су посебно угрожени и ако то ријешимо имаће мању потребу да иду у иностранство. Сада чекамо одлуку Скупштине и надамо се да ће плате љекара бити уврштене у закон о зарадама у јавном сектору. То је једини начин да се побољша социо- економски статус доктора. Морамо радити на томе да се љекарима ријеши стамбено питање, да општине обезбиједе плацеве за изградњу станова по повољним условима – каже Церовићева.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 00:40