/ Уживају у риболову
10/05/2021 u 06:48 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Риболовци из Подгорице: Ципол златан за одмор и гушт

Поред матичних клубова "Џоли" и "Подгорица" Драго Петровић и Игор Радуновић су се учланили и у которски КСР "Ама" Костањица

Искусни спортски риболовци своје умијеће и љубав за боравак у природи могу једнако да уживају поред ријеке, језера или крај мора, учећи кроз праксу и лично истраживање на који мамац која риба иде. Подгоричани Драго Петровић, члан КСР "Џоли" и Игор Радуновић из клуба "Подгорица", поникли крај ријеке Мораче, своје рибарско умијеће већ низ година тестирају и примјењују у Боки которској. Недавно су на мулу на Главатом у Прчању уживали у лијепом дану, забацујући штапове са обале. Техника је иста као и на ријеци, мамац нешто другачији, а главно је да се човјек саживи са водом и проникне у понашање различитих врста морских риба - најчешће су то орада и ципол.

image
Знање и искуство

–Поред наших матичних клубова, учланили смо се и у Клуб за спортски риболов на мору "Ама" из Костањице", извадили смо дозволе, волимо да све буде регуларно, јер морски риболов је мало другачији. Користимо прибор којим пецамо и на ријеци – штаповима на пловак са једном удицом. Мамци су различити, од хљеба помијешаног са сиром, соком од сардина и црвићима, преко лигања и мушаља до црва "кореанца" и вјештачких мамаца, зависи. Испробавамо све, јер риба некада ради на један мамац, други пут на други, никад нисте сигурни. Данас смо уловили једну "скакавицу" (ципол златан) и неколико укљата, гира... али се надамо да ће та риба тек сад да ради, каже Петровић. Наглашава да штапови за море морају бити мало јаче грамаже, његов "болоњез" је од 30 грама, а Игоров "колмиков" дуг је пет метара, с тим што он користи и сталак за штапове. Истичу ранији улов ципола тежине до килограм и по, те орада од пола кила до килограма, а Игор је, каже, једном ухватио ораду од 3600 грама.

Друштво и риболов за лијек

–Имао сам тежак удес прије осам година, па сам прекинуо да се такмичим. Био сам у коми 54 дана и сада не могу пуно да издржим да сједим. Ово је за мене најбоља релаксација- хиљаду проблема да имам, остављам их све иза себе кад гледам у воду. Могу да захвалим Драгу Петровићу и Бату Вукчевићу, предсједнику Клуба "Подгорица" и вишеструком прваку Црне Горе, што сам наставио да се такмичим, каже Игор.

У Боку долазе годинама, кад год имају времена и пара (свако путовање са припремом мамаца их кошта око 50 еура), дођу до Которског залива и остану цијели дан. Воле овај хоби и радо улажу у њега.

image
Дио улова

Радуновић се риболовом бави од своје десете године, а у тандему са Петровићем стално је од када је преживио саобраћајни удес. Био је члан репрезентације Црне Горе на Свјетском првенству у Шпанији 2010. године, а спрема се за учешће у Државном првенству у риболову удицом на пловак, 15. јула у Пљевљима.

Петровић, који улази у 72. годину живота, каже да га вода одувијек привлачи - раније се више бавио роњењем у мору, подводним риболовом пушком, а сада га више интересује риболов штапом са обале. Учланио се у клуб "Џоли" у Подгорици прије осам година и од тада редовно излази у риболов.

–Само да смо на воду, да одмарамо очи, да немамо стресова и нервозе, није ни битно хоћемо ли уловити ишта. Улов држимо у мрежи, како бисмо оне ситније примјерке на крају вратили у море. Ови тренуци проведени поред мора од непроцјењивог су значаја за наше здравље и добро расположење, каже Петровић.

М.Д.Поповић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:59