Родитељи и даље одбијају вакцинацију / - SRDJA BOLJEVIC
30/04/2021 u 01:50 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уницеф и Министарство здравља упозоравају на епидемију малих богиња

Према недавном истраживању СЗО, многе земље и даље приjављуjу прекиде у рутинскоj вакцинациjи због пандемиjе, што отвара пут новим епидемиjама
Поводом седмице имунизације, Министарство здравља, Уницеф, Делагација Европске уније у Подгорици и Свјетска здравствена организација упозорили су да је прошле године вакцинисано само 23,8 одсто дјеце ММР вакцином против малих богиња (морбила). Из тих институција позивају родитеље да осигураjу да њихова дjеца добиjу рутинске вакцине. Надлежни истичу да се стопа имунизациjе за прву дозу вакцине против малих богиња, заушки и рубеоле (ММР1) смањила у Црноj Гори са 90 одсто у 2010. години, на запањуjуће низак ниво од 23,88 процената међу дjецом рођеном 2019. године, коjа су прву дозу вакцине против малих богиња требала да приме током 2020. године.
– Вакцинациjа све дjеце мора се вршити паралелно са спровођењем имунизациjе против ковида-19. Вакцине сваке године спасаваjу од смртоносних болести од 2 до 3 милиона дjеце. Вакцинациjа против малих богиња сприjечила jе преко 23 милиона смртних случаjева између 2000. и 2018. године. Сви имамо колективну одговорност да радимо оно што jе наjбоље за нашу дjецу и друштво – да слиjедимо рутинску имунизациjу ради заштите наше дjеце и дjеце наших комшиjа – поручио jе шеф представништва Уницефа у Црноj Гори Хуан Сантандер.
Кампања траје двије године
Кампања за вакцинациjу против малих богиња, заушки и рубеоле дио jе двогодишње здравствене инициjативе коjу спроводи Министарство здравља, уз подршку ЕУ и Уницефа. Циљ ове инициjативе jе да подржи Црну Гору да се ефикасно избори с пандемиjом корона вируса и да истовремено спроводи рутинску имунизациjу како би избjегла епидемиjе болести коjе се могу сприjечити вакцинама.

Уницеф и Делегациjа ЕУ у Црноj Гори подржаваjу Министарство здравља да покрене националну кампању за хитно повећање стопе имунизациjе против малих богиња, заушки и рубеоле у Црноj Гори.
– Вакцине спасаваjу животе. ЕУ подржава напоре Црне Горе у вези с рутинском вакцинациjом како би осигурала да сва дjеца остваре своjе право да расту здраво и достигну своj пуни потенциjал – рекла jе шеф Делегациjе Европске униjе у Црноj Гори амбасадорка Оана Кристина Попа.
Према недавном истраживању СЗО, многе земље и даље приjављуjу прекиде у рутинскоj вакцинациjи због пандемиjе, што отвара пут новим епидемиjама и угрожава напредак коjи jе до сада постигнут захваљуjући континуираноj имунизациjи кроз децениjе.
– Министарство здравља позива на вакцинациjу све дjеце, у складу с календаром имунизациjе, како би се избjегле нове здравствене кризе због избиjања болести коjе се могу у потпуности сприjечити – поручила jе Jелена Боровинић Боjовић, министарка здравља Црне Горе.
Из Уницефа наводе да је једна од кључних инициjатива Европског програма рада Европска агенда имунизациjе 2030, коjа отвара нови пут у рjешавању неjеднакости у стопама имунизациjе међу земљама европске региjе, као и унутар њих. Ова инициjатива jе сада од посебног значаjа с обзиром на то да су стопе имунизациjе угрожене.
– Заjедно са земљама чланицама, нашим партнерима Уницефом, Гавиjем и другима, рjешаваћемо ове изазове и подржати опоровак од пандемиjе ковид-19 – истакла jе др Мина Браjовић, шеф канцелариjе СЗО у Црноj Гори.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 15:40