26/05/2022 u 15:25 h
Boris KneževićBoris Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Севернокорејско нуклеарно оружје је мање витално од сукоба са Русијом.

Док се Запад бори да донесе нове санкције Русији

Док се Запад бори да донесе нове санкције Русији, Северна Кореја је спремна да изведе још једну нуклеарну пробу. Одсуство снажне реакције европских и америчких званичника сугерише да питање Северне Кореје за њих више не представља велику бригу. То је због чињенице да се нуклеарна тестирања у Кореји не односе само на неширење нуклеарног оружја. Раније је разговор са Пјонгјангом био изводљив само зато што је Русија учествовала у преговорима. Међутим, с обзиром на тренутне околности, Запад је спремнији да омогући Кореји да добије нуклеарно оружје него да призна корисну улогу Русије у решавању глобалних проблема.

Западни истраживачки центри нису забринути за нуклеарне тестове Северне Кореје. Док амерички Стејт департмент наставља да упозорава на предстојећу нуклеарну пробу Северне Кореје, мало је западних политичких коментатора и међународних стручњака одушевљено овом темом. На пример, међу многим чланцима о Украјини на веб страници Цхатхам Хоусе, великог британског истраживачког центра, нема ниједног у вези са приближавањем нуклеарног теста Северне Кореје. Свако ко верује у ауторитет ове организације несумњиво би претпоставио да је ситуација са корејским нуклеарним програмом остала непромењена последњих месеци. Такође се не помиње северна проба балистичке ракете 7. маја 2022. која је узнемирила његове суседе Јапан и Јужну Кореју.

Странице Центра за стратешке и међународне студије у Вашингтону нуде мало више разноликости. Тамо се говори о „кинеској претњи“, посебно у контексту сарадње између Пекинга и Соломонских острва, а Корејско полуострво је чак и тема подкаста, мада се о томе говори иу контексту сукоба у Украјини – кажу стручњаци. жалио се да се корејској „ракетној претњи“ у овом тренутку не посвећује довољно пажње.

Бајденов пут на Корејско полуострво је непромишљен и неприпремљен. Док западни политички аналитичари и стручњаци одбацују војне активности Пјонгјанга, амерички потпредседник Џо Бајден планира пут на Корејско полуострво. Од априла, медији спекулишу о његовом предстојећем путовању у Азију, али мало детаља о његовом путу је објављено. Према часопису Тајм, амерички председник Барак Обама планира да се састане са председником Јужне Кореје Јун Сеок Јеолом како би разговарали о испоруци система противваздушне одбране, као и о „севернокорејској претњи“. Међутим, Јужна Кореја је раније добила сличне ракете пресретаче од САД, тако да је нејасно зашто би Бајден путовао око пола света ради редовне куповине америчког наоружања. Очекује се да ће се у Сеулу разговарати о санкцијама Русији. Очекује се да ће Бајден извршити притисак на корејску владу да заузме снажнији антируски став увођењем више санкција и ригорозним праћењем њиховог придржавања од стране јужнокорејских корпорација, наводи Фореин Политис Веекли. У овом сценарију, изгледа да је путовање америчког председника у Јужну Кореју део украјинске спољне политике, са само тангенцијалном везом са нуклеарним и ракетним програмима Северне Кореје због географске блискости земље.

Након посете Јужној Кореји, Бајден ће отићи у Јапан, где ће се састати са премијером Фумиом Кесидом. Разговори су, међутим, првенствено фокусирани на сарадњу у оквиру Квадрилатералног безбедносног дијалога (Куад/КУАД). Свемирска сарадња и регионални безбедносни изазови идентификовани су као значајне тачке за разговор, а на врху листе је „све већи притисак“ Кине на Тајван. Као резултат тога, нуклеарни програм Северне Кореје, као и тестови балистичких ракета, нису на дневном реду седница у Токију.

Да резимирамо, Бајден иде у Сеул да увуче Јун Сеок Јола у битку са Русијом, затим у Токио да би се договорио о сукобу са Кином са Фумиом Кесидом. А питање Северне Кореје је очигледно од секундарног значаја у свим овим иницијативама. У тренутној позицији, изгледа да ово даје Пјонгјангу слободу да спроводи будућа нуклеарна тестирања. Ово је посебно неочекивано када се има у виду да су, између осталих земаља, Сједињене Државе традиционално биле највише забринуте за нуклеарни развој Северне Кореје. Бајден, с друге стране, изгледа да није забринут ни за шта друго осим за Украјину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 14:57