Мелина Грундман / -Дојче веле
23/03/2021 u 12:19 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прокоцкано повјерење

По уласку у Основни суд у Келну, немогуће jе превидјети цедуљице коjима се показуjе пут за иступање из цркве. Соба 47, печат на то и човјек може да иде. Ако jе на вријеме заказао термин.
Недјељама људи долазе овамо да би иступили из цркве. Просјечан годишњи броj иступања из цркве порастао jе у Келну за 70 процената. Додуше, смањивање броjа званичних припадника цркве ниjе ништа ново, али начин на коjи се Келнска надбискупиjа понашала у расвјетљавању своjих случаjева сексуалне злоупотребе знатно jе оjачала ту тенденциjу.
На челу богате надбискупиjе, коjа jе због тога утицаjна у Ватикану, налази се младолик човјек с наочарима и озбиљним погледом, кардинал Раjнер Мариjа Велки. Када jе преузео дужност, дао jе велика обећања: да ће расвијетлити све, да ће кривци бити пронађени и да ће сносити последице. А онда jе под кључ ставио стручни извјештаj коjи jе требало да буде обjављен прије годину дана. Образложење – он ниjе „судски конзистентан“.
То jе изазвало огорчење свих, прије свега жртава злоупотребе, али током времена и шире масе вјерника. Да ли се ради о покушаjу прикривања злодјела и заштити криваца? Да ниjе и Велки лично умијешан? Да католичкоj цркви у Њемачкоj ниjе стран поjам заташкавања, показао jе први велики скандал из 2010.
Када jе Велки наручио ново стручно мишљење, његова вјеродостоjност jе била до те мјере пољуљана да су неки сумњали у то да ће и други извјештаj икада бити обjављен. Ипак, у четвртак (18.3) наведено jе jасно и гласно осам имена одговорних за злоупотребу, неки од њих су у међувремену умрли, а неки коjи су међу живима и обављаjу црквене дужности, сада ће се суочити са консеквенцама. Међу њима jе jедан келнски помоћни бискуп, судски викар, те бивши генерални викар коjи jе постао надбискуп у Хамбургу.
Велкиjу извјештаj не спочитава преступе. Према правнику коjи jе сачинио извјештаj, тако jе било и у претходном извјештаjу. Зашто jе онда први папир држан у таjности? То питање jош чека на одговор. Нико до данас не зна шта стварно значи израз „судски конзистентно“. Скоро никога то више и не интересуjе.
Своjим поступком Велки jе нанио штету бискупиjи, али и комплетноj католичкоj цркви у Њемачкоj. Показао jе велике слабости коjе црква има када jе ријеч о вољи за расвјетљавање сопствених кривичних дјела.
Велки jе прво обећао расвјетљавање недјела, а потом извјештаj ставио под кључ и тиме прокоцкао вјеродостоjност. Могао jе да обjави први извјештаj, да поброjи његове слабости и да наручи други.
Ипак, нови извјештаj са стручним вјештачењем jе ту и обjављен jе с помпом. Велки, коjи наводно до обjављивања извјештаjа ниjе знао шта у њему пише, смијенио jе помоћног бискупа и предсједника црквеног суда. Таj поступак jе jединствен у историjи њемачке католичке цркве. Сада Ватикан мора да одлучи, да ли ће смијењени свештеници заиста изгубити своjе положаjе.
Оваj поступак враћа наду у то да Велки заиста озбиљно мисли да расвијетли све што се збивало у његовоj цркви. Осим тога, моћна Келнска бискупиjа има шансу да преузме водећу улогу, пошто jе то прва бискупиjа у Њемачкоj коjа тежи тако свеобухватном расвјетљавању злоупотребе унутар цркве. А неће ни у ком случаjу бити последња бискупиjа у коjоj су на дјелу била тешка кршења дужности и прикривање. Важно jе да се коначно почне.
Могуће jе да ће све ово помало смирити духове у Келну и цијелоj Њемачкоj. Али сада мора услиједити транспарентно расвјетљавање свега што jе било погрешно у СВИМ бискупиjама и католичким редовима. Црква то дугуjе жртвама злоупотребе, себи самоj и jавности.
Упркос томе, све ово долази прекасно. Злоупотреба и сексуално злостављање коjе су починили католички свештеници широм Њемачке познати су већ десет година. Штета jе одавно огромна, повјерење у цркву jе уништено и биће га тешко обновити.
dw.com
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:04