18/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najgore tek dolazi

-Piše: Dragan Mraović Trube evroatlantski drogirani milogorci i drugosrbijanci da je Džo
-Piše: Dragan Mraović Trube evroatlantski drogirani milogorci i drugosrbijanci da je Džo Bajden progresivni, demokratski predsjednik. Ali, on već podstiče najgore tendencije američkog imperijalizma, odnosno „ljudska prava“ u obliku imperijalističkog bombardovanja, i slavi izvoz demokratije što je u stvari okupacija tuđih teritorija. A upravo njegovim dolaskom na vlast izgleda da u SAD nema više demokratije, već samo čiste plutokratije, jer ni tehničke demokratske procedure nisu na zdravim nogama imajući u vidu poslednje izbore i propali „impičment“ Trampa.
Bajden već prijeti Kini vukući cijeli svijet ka svjetskom ratu, blokira povratak američkih trupa iz Njemačke, obnavlja front u Siriji, stacionira bombardere u Norveškoj da prijeti Rusiji. Uprkos tome, drugosrbijanci i milogorci podržavaju Bajdena kao simbol demokratije, progresa i svjetskog mira u odnosu na „arogantnog i neotesanog“ Trampa koga predstavljaju kao čovjeka desnice, milionera, pohlepnog i ciničnog, dok slave Bajdena kao ljevičara, filantropa, siromaha, koji potiče iz narodnih klasa, pa se obogatio zahvaljujući „američkom snu“. U stvari, konflikt Tramp-Bajden je sukob unutar iste klase. Bajden ima penziju, kao bivši senator i potpredsjednik, od oko 248.000 dolara godišnje, „prikupio“ je u svoj džep sa autorskim pravima i prodajom knjiga, konferencijama na univerzitetima i u sjedištima velikih korporacija, za samo dvije godine (2017. i 2018), „sitninu“ od 15,5 miliona dolara. On posjeduje oko 9 miliona tekuće imovine koju je procijenio „Forbs”, pored porodične kuće u Grinvilu, bogatom predgrađu Velmingtona i još jedne kuće u primorskom selu Reksobot Bič kupljene 2017. Bajdenove naknade za plaćene govore kretale su se od 40.000 do 190.000 dolara. Zarađivao je 540.000 dolara godišnje kao profesor diplomatije na Univerzitetu. Imaće platu kao predsjednik od oko 450.000 dolara godišnje koju će uzimati za razliku od Trampa koji se nje odrekao.
Dakle, Džon Bajden ne pripada radničkoj, ni srednjoj klasi, već je plutokrata kao i Donald Tramp. To je multimilionerska klasa koja zastupa interese sasvim suprotne interesima narodnih masa. Dakle, s njim je pobijedila ista klasa u kojoj je Tramp, odnosno pobijedili su plutokratski gospodari kapitala.
S Bajdenom će se stvari pogoršati na globalnoj šahovskoj tabli. On traži „više Evrope“, program klime i radnu grupu protiv virusa što je politika najgorih noćnih mora. Jer, „više Evrope“ znači da evropskim narodima dominira ne samo Evropska centralna banka u američkim rukama, već im slijedi i „de jure“ kolonizacija od strane SAD. Borba za klimu će biti oličena u Greti Tunberg, prevari u korist neoliberalnog kapitala, kao izgovor za „zelenu ekonomiju“, odnosno politiku da se riješi problem životne sredine primjenjujući kapitalistički neoliberalni model, iako je očigledno da je jedini način rješavanja klimatskog problema promjena upravo tog modela razvoja. U bajdenizaciju spada i radna grupa protiv virusa, to jest projekat da se SAD vrate u novi terapeutski poredak koji je Tramp izbjegao.
S Trampom je bilo i sreće na planu svjetskih sukoba u geopolitičkim razmjerama, jer nije pokrenuo nijedan novi rat, a sa Bajdenom će se novi ratovi razbijesniti, opet maskirani u odoru „ljudskih prava“.
Sa Bajdenom najgore tek dolazi. Već je to nagovijestio Srbima svojom čestitkom za Dan državnosti. Ali, srećom on ne vidi da svijet nije isti kao kada je on bio potpredsjednik i tražio da se Srbija sravni sa zemljom. A za Srbe on je sada samo neko ko ima srpske opanke iz Skadarlije.
(Autor je nekadašnji generalni konzul SRJ u Bariju)


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:27