/ -SHUTTERSTOCK
10/09/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Apple predstavio iPhone 16 seriju: Veći ekrani, brži procesori i novi tasteri

Apple je, u okviru svog "It‘s Glowtime" događaja, predstavio najnoviju iPhone 16 seriju telefona.

Nakon što smo mjesecima dobijali glasine o iPhone 16 seriji, a sada nam Apple donosi zvanične detalje o novim telefonima. Predstavljena su četiri uređaja: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max.

Novu iPhone 16 seriju krase poboljšani procesori, povećane dimenzije ekrana za Pro modele, kao i povratak nekih boja i dodatak nove Gold varijante.

Apple Intelligence, koji se očekuje kao velika nadogradnja za iOS 18, stiže nešto kasnije ali je i dalje velika pažnja posvećena ovom segmentu softvera.

iPhone 16 i iPhone 16 Plus

Dva "osnovna" modela u novoj liniji su iPhone 16 i iPhone 16 Plus, zadržavaju nazive poput prošlogodišnjih, a u velikoj mjeri i glavne karakteristike.

iPhone 16 je dostupan sa ekranom veličine 6,1 inč, dok iPhone 16 Plus koristi 6,7-inčni displej.

Oba telefona imaju novi prilagodljivi Action taster s lijeve strane. Action taster može da se isprogramira za različite stvari i to u zavisnosti od doba dana.

Tu je i nova "camera control" funkcija, koja omogućava prilagođavanje podešavanja kamere.

Kao i do sada, iPhone 16 modele pokreće Apple Silicon, dok je za softversku podršku zadužen Apple Intelligence.

Telefone pokreće A18 čipset, koji donosi iste performanse uz 30% manju potrošnju nego A16 Bionic, a konkuriše desktop procesorima. GPU performanse su do 40% brže mego GPU kod iPhone 15 modela.

iPhone 16 ima 48MP glavnu kameru, koja omogućava kreiranje u toj rezoluciji ili izbor piksel-binovanih 24MP fotografija. Tu je i 12MP, 2x telefoto objektiv.

Kombinacija podataka sa glavnog senzora sa dodatnim senzorima, omogućava nam ono što Apple naziva 48MP Fusion kamera. Ona možed a snima 4K 60p video sa HDR podrškom. Tu je i Ultrawide kamera.

Kontrola kamera je značajno olakšana zahvaljujući Camera Control tasteru. Pristiskom na njega pokreće se kamera aplikacija, a ponovnim pritiskom se kreira fotografija. Klk i pritisak započinju snimanje videa. Imitiranje fizičkog odziva je omogućeno pomoću haptičkog odziva.

Apple Intelligence

Apple je veliku pažnju posvetio Apple Intelligence sistemu, koji će biti dostupan kao besplatno softversko ažuriranje.

Apple Intelligence će korisniku omogućiti da odresi svoje priotitete i da se fokusira na obavještenja.

Siri takođe dobija Apple Intelligence nadogradnju, postajući boji asistent u razumijevanju korisnika. Siri takođe može da posluži kao vodič "korak po korak" kada želite nešto da uradite na iPhone-u.

iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max

Napredniji modeli u svakoj iPhone liniji nose prefiks Pro, a to je slučaj i za ovogodišnje iPhone 16 Pro i Pro Max modele.

Novi Pro modeli imaju nešto zaobljenije ivice, dk su dimenzije ekrana 6,3 i 6,9 inča za Pro i Pro Max, što predstavlja najveće iPhone displeje do sada.

Ovi telefoni imaju tanje okvire nego ikada prije, podržavaju ProMotion, Always-On Display i imaju keramički štit za zaštitu. Takođe koriste Grade 5 Titanium, koji je snažniji i otporniji na ogrebotine.

Pro modeli stižu u četiri boje, uključujući i novu Desert Titanium varijantu.

iPhone 16 Pro i Pro Max koriste A18 Pro čipset, kreiran u 3nm dizajnu druge generacije i ima 16-jezgarni Neural Engine koji je brži i efikasniji od onog na A17 Pro čipu.

Na polju kamera, iPhone 16 Pro modeli koriste 48MP Fusion Camera, a tu je i 48MP ultraširoka kamera sa quad pixel senzorom i 12MP 5x kameru. Pro serija dobija i nove Camera Control funkcije.

Cijene i dostupnost

Apple je objavio cijene za tržište Sjedinjenih Američkih Država, koje uključuju pogodnosti od strane operatora telekomunikacionih usluga.

iPhone 16 košta 799 dolara za početni model, dok iPhone 16 Plus ima cijenu od 899 dolara.

Jači Pro modeli stižu sa cijenama od 999 dolara za iPhone 16 Pro (128GB) i 1.199 dolara za iPhone 16 Pro Max (256GB).

Nova iPhone 16 serija će se u pretprodaji naći od 13. septembra, a isporuka u slobodnu prodaju kreće od 20. septembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 04:00