/ -GOOGLE
09/08/2024 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Google i Meta organizovali tajnu kampanju

Prekršili pravila same kompanije

Google i Meta su prema izvještaju "Financial Timesa", organizovali tajnu kampanju koja je namjerno ciljala tinejdžere starosti između 13 i 17 godina s Instagram reklamama na YouTube platformi, kršeći tako pravila same kompanije Google, prenosi Telegraf.rs.

Ova kampanja je izvedena tako što su oglasi usmjeravani ka grupi korisnika označenih kao "nepoznati" u reklamnim sistemima Googlea, kako bi se prikrilo da su u pitanju maloljetnici.

Prema Googleovim uputstvima za oglašavanje, kategorija "nepoznati" obuhvata korisnike čija starost, spol, roditeljski status ili prihodi nisu identifikovani, što omogućava oglašivačima da dođu do šire publike. Međutim, Google je, prema izvještaju, znao da su mnogi od tih "nepoznatih" korisnika, zapravo, maloljetnici, što je omogućilo kompaniji da zaobiđe sopstvena pravila o zabrani ciljanja reklama na osnovu uzrasta, spola ili interesovanja korisnika mlađih od 18 godina, koja su uvedena još 2021. godine.

Spark Foundry, američka podružnica oglašivačkog giganta Publicis, sarađivala je sa Googleom i Metom, kako bi provela ovu nelegalnu marketinšku kampanju u Kanadi između februara i aprila ove godine, a zatim je program testiran i u SAD u maju.

Cilj kampanje bio je proširenje na međunarodna tržišta i promocija dodatnih usluga poput Facebooka, sve to u trenutku kada Googleovi prihodi od oglašavanja opadaju, a mlađi korisnici Mete prelaze na konkurentske platforme kao što je TikTok.

Google je sada pokrenuo istragu povodom ovih optužbi, a kampanja je otkazana.

- Zabranjujemo personalizovane reklame za osobe mlađe od 18 godina, tačka. Preduzet ćemo dodatne mjere kako bismo osigurali da naši prodajni predstavnici ne pomažu oglašivačima ili agencijama u pokušaju da zaobiđu naša pravila - Google je naglasio u izjavi za "Financial Times".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 11:48