/ - Pexels
12/05/2023 u 21:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Google je sada „primarno AI kompanija“: Gigant „zaoštrio“ trku na tržištu i najavio niz novih proizvoda

Predstavljamo vam nekoliko ključnih noviteta

Google je na svom velikom I/O događaju nedavno predstavio niz novih proizvoda, ali i novi pravac za cijelu kompaniju, koja planira da se u potpunosti uskladi sa rastućom popularnosti vještačke inteligencije.

Sundar Pičai, izvršni direktor kompanije, otvorio je događaj riječima da je za AI ovo velika godina i da se Google sada „pozicionira kao primarno AI kompanija“. To znači da će svi njihovi proizvodi dobiti novo ruho.

Predstavljamo vam nekoliko ključnih noviteta koje je u tom kontekstu najavio:

Gmail će pisati mejlove umjesto korisnika

Na početku događaja, bilo je riječi o najpopularnijim proizvodima Google-a, a koji nisu vezani za pretragu – Gmail, Google Maps i Google Photos.

Gmail sada proširuje opcije „Smart Reply“ i „Smart Compose“, koje pomažu korisnicima da brže sastave mejlove, preporučujući njihov sadržaj u toku pisanja. Međutim, sada će uz pomoć vještačke inteligencije, nova opcija Help Me Write omogućavati učesnicima da autogenerišu cijele poruke.

Opcija, inače, omogućava izvlačenje relevatnih detalja iz ranijih prepiski sa osobom s kojom se korisnik dopisuje.

Google Maps sa vještačkom inteligencijom

Google Maps u novoj verziji imaju takozvani „Immersive View for Routes“, koji korisnicima omogućava da „prođu“ digitalno kreiran model rute koju treba da prođu. Opcija će biti za početak dostupna za petnaest gradova i to do kraja godine.

Nove „Magic“ opcije na Google Photos

Google Photos dobijaju nekoliko „Magic“ alata, poput Magic Eraser i Magic Editor, koji uz nekoliko klikova mogu da potpuno transformišu fotografije.

U demonstraciji ovih alata publika je imala priliku da vidi kako vještačka inteligencija može da „dopuni“ dio slike koji je isječen, kako bi je učinio cijelom, ukoliko korisnik želi drugačije da je centrira.

Google pretraga uskoro će uključivati odgovore koje daje vještačka inteligencija

Glavni proizvod Google-a takođe dobija AI ojačanje i uskoro će na upit korisnika davati odgovore, kao da vodi razgovor, a moći će da daje odvojene odgovore za više različitih upita istovremeno.

Pretraga će takođe nuditi dodatna pitanja, kada korisnik pokaže interesovanje za neki određeni odgovor ili link.

Google takođe radi na tome da spriječi širenje dezinformacija preko vještačke inteligencije, a demonstrirali su i kako će Google Images i Google Lens moći da prate porijeklo slika nastalih uz pomoć AI.

Novi četbot – Bart

Google je konačno riješio da „izađe na crtu“ ChatGPT svojom verzijom bota zasnovanoj na najnovijem Google jezičkom modelu PaLM2.

Reč je o unaprijeđenoj verziji jezičkog modela predstavljenog prošle godine u aprilu, a navodno „razumije“ nekoliko tipova koda i ima bolje matematičke i logičke vještine.

Kompanija je ukinula listu čekanja, pa će svi korisnici istovremeno moći da isprobaju ovaj četbot istovremeno, a podržavaće četrdeset jezika, iako mu je engleski primarni, piše Mashable.

Posljednjih mjeseci Bard je stekao lošu reputaciju, jer je „kaskao“ za mnogo popularnijim ChatGPT-om, ali bi u prilog moglo da mu ide to što može da stvara slike uz pomoć Adobe Firefly ekstenzija, a moći će i da se povezuje sa drugim aplikacijama i platformama.

I Google Workspace dobija AI predznak

Generativna vještačka inteligencija stiže i u Google Workspace proizvode, ali na I/O događaju nisu detaljno govorili o njihovim novim osobinama. Poznato je da će, recimo, Google Sheets moći da automatski ubacuje željene podatke u tabele na odgovarajuća mjesta, a tu je i opcija Duet AI for Workspace za lakšu saradnju među članovima timova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:47