Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
06/08/2024 u 08:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Google optužen za nezakonit monopol na internetu

Američki sudija Amit Mehta je presudio da je Google prekršio antimonopolski zakon, trošeći milijarde dolara kako bi stvorio ilegalni monopol i postao podrazumijevani svjetski pretraživač interneta, što je prva velika pobjeda saveznih vlasti protiv tržišne dominacije tehnoloških giganata.

Presuda okružnog sudije po kojoj Google ima nezakonit monopol nad onlajn pretraživanjem predstavlja historijsku pobjedu, saopštilo je američko ministarstvo pravosuđa.

- Ova pobjeda protiv Google-a je istorijska pobjeda za američki narod - rekao je američki državni tužilac Merick Garland.

Google je prekršio zakon monopolističkim ponašanjem nad internet pretraživanjem i povezanim oglašavanjem, presudio je okružni sudija, što je prva pobjeda saveznih vlasti koje su podnijele nekoliko tužbi osporivši tržišnu dominaciju tehnoloških giganata, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

Američko ministarstvo pravosuđa tužilo je Google zbog kontrole nad gotovo 90 posto tržišta onlajn pretraživanja.

U presudi je navedeno da je Google platio milijarde kako bi osigurao da bude zadana tražilica pretraživač na pametnim telefonima i pretragama.

- Google je monopolista i ponašao se kao monopolista kako bi zadržao svoj monopol - naveo je okružni sudija Amit Mehta u presudi.

Iako je gotovo sigurno da će se Google žaliti na odluku i da će spor doći do američkog Vrhovnog suda, agencija AP ocjenjuje da je odluka seizmičkog karaktera, te da bi mogla promijeniti internet kakav poznajemo i sputati jednu od najpoznatijih kompanija na svijetu.

Google unosi veliku promjenu u način pretrage

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 21:21