Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
10/09/2024 u 11:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gugl izgubio bitku: Mora da plati 2,42 milijarde eura

Kompanija “Alfabet” u čijem sastavu je “Gugl” (Google) izgubila je borbu protiv kazne od 2,42 milijarde eura (2,7 milijardi dolara) koju su joj prije sedam godina izrekli regulatori za zaštitu konkurencije EU.

To je jedna od tri visoke kazne izrečene kompaniji zbog različitih antikonkurentskih praksi.

Evropska komisija je 2017. godine kaznila najpopularniji svjetski internet pretraživač zbog korišćenja sopstvene usluge za poređenje cijena kako bi stekla nepoštenu prednost u odnosu na manje evropske rivale.

Niži sud je 2021. godine podržao odluku EU tijela za zaštitu konkurencije, što je navelo Gugl da uloži žalbu Sudu pravde Evropske unije sa sedištem u Luksemburgu, prenosi Nova.rs.

Sudije Suda pravde EU su napomenule da zakon EU ne sankcioniše postojanje dominantnog položaja, već njegovo zloupotrebljavanje, prenosi Rojters.

- Posebno je zabranjeno ponašanje preduzeća u dominantnom položaju koje ima za cilj sprečavanje konkurencije na osnovu zasluga i time vjerovatno nanosi štetu pojedinačnim preduzećima i potrošačima - rekli su.

Gugl je sakupio 8,25 milijardi eura u kaznama u slučajevima antikonkuretskih praksi u EU u poslednjoj deceniji. Kompanija osporava dvije presude koje uključuju njegov Android mobilni operativni sistem i AdSense uslugu oglašavanja, i sada čeka presude.

Takođe se bori protiv optužbi za kršenje zakona o konkurenciji EU izdatih prošle godine, koje bi mogle da prisile kompaniju da proda dio svog unosnog adtech poslovanja, odnosno tehnologije za oglašavanje, nakon što su je regulatori optužili za favorizovanje sopstvenih usluga oglašavanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 12:00