/ -DEVICE/CASATI ET AL
06/06/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Inžinjeri razvili uređaj koji proizvodi temperaturu od 1050 stepeni pomoću sunčeve svjetlosti

Mogao bi se koristiti kao zelena alternativa upotrebi fosilnih goriva u proizvodnji materijala poput čelika, stakla i cementa

Inžinjeri su razvili uređaj koji može generisati temperature više 1000 stepeni putem prikupljanja sunčeve svjetlosti. Jednoga dana bi se mogao koristiti kao zelena alternativa upotrebi fosilnih goriva u proizvodnji materijala poput čelika, stakla i cementa.

Naime, kako bi se proizveli spomenuti materijali, potrebno je zagrijati sirovine na iznad 1000 stepeni. "Otprilike polovina energije koju koristimo se ne pretvara u električnu. Koristi se za proizvodnju materijala koji su nam potrebni u svakodnevnom životu i industriji", rekao je Emiliano Kasati (Casati) s ETH Zurich u Švicarskoj, a prenosi New Scientist.

Poseban solarni prijemnik

Solarne peći koje putem niza pokretnih ogledala fokusiraju sunčevu svjetlost na prijemnik, mogu generirati visoke temperature, ali one ne mogu preći 1000 stepeni. Stoga su Kasati i njegove kolege dizajnirali solarni prijemnik sa slojem kvarca, prenosi Index.hr.

Kvarc je poluproziran materijal koji propušta svjetlosnu energiju, ali blokira toplinsku. Odnosno, dok se silicijum zagrijava od koncentrisane sunčeve svjetlosti, kvarc sprečava isticanje toplinske energije; zadržavajući toplinu i smanjujući gubitak energije unutar sistema.

Tim je testirao modificirani solarni prijemnik u postrojenju koje simulira sunčevu svjetlost i ustanovio da može lako generisati 1050 stepeni, s tim da bi mogao dostići i 1200 stepeni. Mada se za sada radi o rezultatima početnih ispitivanja, Kasati se nada da će se jednog dana ovaj prijemnik naširoko koristiti kao zelena alternativa za stvaranje visokih temperatura u industriji.

Istraživanje naziva Solar thermal trapping at 1,000°C and above objavljeno je u časopisu "Device".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 18:06