Letjelica Spajs iks / - SKRINšOT/RTS
13/10/2024 u 21:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Letjelica „Spejs Iksa“ uspješno lansirana, pomoćni dio rakete uhvaćen robotičkim rukama

Raketa „Staršip“, kompanije „Spejs Iks“, krenula je na probni let koji treba da se završi kontrolisanim padom u vode Indijskog okeana.

Pomoćni dio rakete koji se vratio na mjesto lansiranja uhvatio je robot, to jest dvije ogromne mehaničke ruke.

Visoka skoro 121 metar, letjelica „Staršip“ poletjela je sa juga Teksasa, u blizini meksičke granice. Preljetela je iznad Meksičkog zaliva i nastavila ka krajnjoj destinaciji koja je tačka u vodi kod Australije.  

„Staršip“ je krenuo na put ka mjestu u Indijskom okeanu koje se nalazi zapadno od Australije, gdje će pokušati da se vrati u atmosferu, nakon čega je planirano slijetanje u vodu.

(VIDEO) Oglasio se Ilon Mask nakon što je eksplodirala raketa, najavio novo lansiranje

Na oko 74 kilometra od Zemlje pomoćni dio „Staršipa“, takozvani buster, odvojio se i vratio na mjesto odakle je raketa lansirana.

Dvije džinovske robotske ruke pričvršćene za lansirni toranj uspešno su uhvatile buster pri sletanju. 

- Ovo je dan za ulazak u istoriju inženjerstva - rekla je Kejt Tajs iz „Spejs Iksa“, iz sjedišta kompanije u Hotornu u Kaliforniji.

Kako je ranije najavljeno iz „Spejs Iksa“, i buster i lansirni toranj moraju biti u dobrom, stabilnom stanju. U suprotnom će završiti u Meksičkom zalivu kao i prethodni pomoćni djelovi „Staršipa“. Procijenjeno je da je sve spremno za bezbjedno hvatanje i sve je zaista i prošlo kako treba.

Ovo je peti probni let letjelica „Staršip“. Četiri rakete su na kraju uništene ili ubrzo nakon polijetanja ili dok su uranjale u more. Prethodni pokušaj, u junu, bio je najuspješniji do sada, jer se let završio bez eksplozije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 11:23