Microsoft je dodao dodatne sigurnosne mjere   / - FACEBOOK
20/06/2024 u 20:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Snima sve što radite: Microsoft pod istragom zbog kontroverznog AI alata

Microsoft neće objaviti svoj kontroverzni alata AI Recall s ostalim softverskim nadogradnjama sljedeće sedmice.

Alat koji svakih nekoliko sekundi snima ekrane korisničkih prenosnih računara pod istragom je regulatornih tijela zbog sigurnosnih razloga.

Recall neće biti široko dostupan od 18. juna na osobnim računarima koji imaju Copilot+, kako je prvobitno bilo planirano. Umjesto toga, biće dostupan zajednici za testiranje Windows Insider Program u predstojećim sedmicama.

Odluku su u Microsoftu obrazložili potrebom za pružanjem ‘pouzdanog, sigurnog i robusnog iskustva za sve korisnike te traženjem dodatnih povratnih informacija‘.

Alat AI Recall je potencijalno problematičan jer pruža priliku kojom se mogu okoristiti kibernetički kriminalci. Osmišljena je da bi pomogla pri lakšem pronalaženju i pamćenju stvari koje ste vidjeli korišćtenjem prirodnog jezika.

Recimo, ako ste kupovali online i uočili lijepu crvenu lampu, danima kasnije mogli biste unijeti pretragu ‘crvena lampa‘ u Recall. Dobili biste snimke ekranaa u vremenu u kojem ste gledali crvenu lampu, a značajka bi povezala riječi i s web stranicama na kojima ste bili, piše Tportal.hr.

Takođe bi pretraživala slike, dokumente, prezentacije i datoteke te izvukla sve relevantno s vašeg računara. Mogla bi vam i predložiti što biste iduće mogli preduzeti vezano za pretraživanje.

Haker koji bi dobio pristup tako prikupljenim podacima mogao bi pregledati snimke ekrana kako bi bolje razumio vaše ponašanje te potom iskoristio to za napad.

Nakon što su se pojavila upozorenja o mogućoj zloupotrebi, Microsoft je dodao dodatne sigurnosne mjere. Jedna od njih je alat za dešifriranje koji otključava pristup snimcima ekrana samo uz potvrdu korisničkog identiteta, piše Sky News.

Zvuk tipkanja po tastaturi mogao bi otkriti vašu lozinku

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 23:30