Revolucionarno otkriće za dijabetičare / -ISTOCK
17/07/2023 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO)Ruski naučnici izumili "pametni flaster" za dijabetičare

Uređaj koji su razradili ruski naučnici sastoji se od "rezervoara" u kome se skladišti terapijsko sredstvo i mikropumpe, koja omogućava nesmetano ubrizgavanje terapije

Sjajne vijesti za dijabetičare stižu iz Državnog elektrotehničkog univerziteta u Sankt Peterburgu, gdje je grupa naučnika izumila "pametni flaster" za praćenje stanja pacijenata. Istraživanje je podržano od strane Ruskog naučnog fonda, prenio je RT.

 

"Pametni flaster" je budućnost liječenja dijabetesa

Uređaj koji su razradili ruski naučnici sastoji se od "rezervoara" u kome se skladišti terapijsko sredstvo i mikropumpe, koja omogućava nesmetano ubrizgavanje terapije (primera radi, insulina) u organizam pacijenta putem mikroiglica koje su u kontaktu sa kožom, a svi elementi revolucionarnog otkrića nalaze se na fleksibilnoj osnovi od polimera koja se fiksira na kožu ili specijalno dizajniranu narukvicu i koja je osmišljena tako da se prilikom svakodnevnih aktivnosti ni ne osjeća.

Kako su naveli naučnici koji su radili na ovom projektu, zavisno od potreba pacijenata, uređaj može imati i posebne senzore koji će pratiti opšte stanje organizma i "alarmirati" kada ključni parametri premaše granične vrijednosti.

 

Uređaj čuva prirodnu barijeru kože

Uporedo sa kreiranjem "pametnog flastera", naučnici su izumili i posebnu mašinu za izradu mikroiglica od posebne vrste plastike, koje podsjećaju na one koje se koriste u kozmetičkim procedurama poput mezoterapije, pri čemu su vodili računa o tome da one budu još kraće, kako ne bi izazivale diskomfort kod pacijenata. Docent katedre mikro i nanoelektronike na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, Ivan Hmeljnicki, veoma je optimističan kada je u pitanju nova tehnologija:

"Zahvaljujući kompaktnosti ovaj sistem je komforniji za konstantno nošenje i ne oštećuje barijeru kože. U perspektivi bi ovakav sistem mogao da se koristi i za masovno liječenje dijabetesa."

 

image

Smart patch

-SKRINšOT/JUTJUB

Dijabetes - podmukla bolest koja agresivno napada

Dijabetes je hronično oboljenje izazvano nesposobnošću organizma da na ćelijskom nivou pravilno usvaja glukozu uz pomoć specijalnog hormona - insulina, a sa vremenom dovodi do ozbiljnih oštećenja krvnih sudova, nervnog sistema i drugih pratećih oboljenja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih u 2021. godini premašio je 529 miliona širom sveta, a nimalo optimistične prognoze ukazuju na to da će do 2050. godine preko 1,3 milijarde ljudi patiti od dijabetesa.

"Dijabetes ostaje jedna od najvećih prijetnji po javno zdravlje i očekuje se da će agresivno rasti u naredne tri decenije u svakoj zemlji, starosnoj kategoriji i polu, što predstavlja ozbiljan izazov za zdravstveni sistem širom svijeta", rekla je dr Šivani Agarval sa Medicinskog fakulteta Albert Ajnštajn u Njujorku.

(IZVOR:24sedam)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 23:49