Savjet bezbjednosti UN / -ROJTERS
20/07/2023 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO)Savjet bezbjednosti UN-a održao prvu sjednicu o vještačkoj inteligenciji

Zaključeno da se "hitno mora oblikovati globalno upravljanje vještačkom inteligencijom, jer ona ne poznaje granice"

Savjet  bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao je prvu sjednicu o vještačkoj inteligenciji (AI), nakon što je Velika Britanija pozvala na međunarodni dijalog o njenom utjecaju na globalni mir i sigurnost.

Kineski predstavnik poručio je na sjednici da tehnologija ne smije postati "mač sa dvije oštrice", dok su američki predstavici upozorili na mogućnost korištenja vještačke inteligencije kao sredstva cenzure i represije.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, koji je predsjedavao sastankom, rekao je da će vještačka inteligencija "iz temelja promijeniti svaki aspekt ljudskog života", prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

"Hitno moramo oblikovati globalno upravljanje vještačkom inteligencijom, jer ona ne poznaje granice", poručio je nakon što je kazao da vještačka inteligencija može pomoći u rješavanju klimatskih promjena i podstaći ekonomije.

Takođe je upozorio da ta tehnologija pokreće dezinformacije i da bi mogla pomoći državnim i nedržavnim akterima u potrazi za oružjem.

Petnaestočlanim Savjetom bezbjednosti UN-a obratili su se i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, suosnivač AI startupa "Anthropic" Jack Clark, kao i profesor Zeng Ji iz kinesko-britanskog istraživačkog centra za AI etiku i upravljanje.

Guterres je ocijenio da i vojna i civilna upotreba vještačke inteligencije može imati velike posljedice za globalni mir i sigurnost.

Podržao je prijedloge pojedinih zemalja da se unutar UN-a formira novo tijelo koje bi se bavilo upravljanjem vještačkom inteligencijom.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Jeffrey DeLaurentis istakao je potrebu zajedničkog pristupa vještačkoj inteligencij i drugim naprednim tehnologijama u razvoju kako bi se spriječili rizici za ljudska prava koji prijete potkopavanju mira i sigurnosti.

"Nijedna država članica ne bi trebala da koristi vještačku inteligenciju za cenzuru, ograničavanje i represiju nad ljudima", rekao je DeLaurentis.

Rusija je postavila pitanje treba li Savjet bezbjednosti UN-a, koji je zadužen za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, da raspravlja o vještačkoj inteligenciji.

Izvor: Agencije

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 22:32