Talog od kafe može se koristiti za 3D štampu / -PRINTSKRIN/JUTJUB
04/10/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO)Talog od kafe može se koristiti za 3D štampu

Naučnici sa američkog univerziteta Colorado Boulder od toza prave materijal za 3D štampanje, kako bi smanjili količinu stvorenog otpada

Umjesto kakve termoplastike, u komercijalne se 3D štampače može ubaciti i nova mješavina materijala, čija osnova je otpadni talog kafe. Time se dobijaju čvrsti predmeti, razgradivi i pogodni za reciklažu.

Naučnici sa američkog univerziteta Colorado Boulder od toza prave materijal za 3D štampanje, kako bi smanjili količinu stvorenog otpada.

Razvijena je, naime, metoda za 3D ispisivanje korisnih predmeta od filamenta, načinjenog isključivo od taloga kafe, vode i nekoliko takođe održivih sastojaka. Već sada naučnici su uspjeli ovim materijalom ispisati predmete kao što su komadi nakita, razne posude ili pak, prigodno - šoljice za kavu. Dobijeni filament lako se koristi na većini jeftinijih komercijalnih 3D štampača.

Dodatna prednost je u tome što su svi ispisani predmeti biorazgradivi, održivi, a mogu se i ponovno reciklirati – postati filament za 3D štampu, prenosi Bug.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:12