Škola u Petnjici broji sve manje učenika / foto: D.J.
05/09/2024 u 07:00 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Bihoru prvi razred upisalo samo 39 prvaka

Podaci o demografskim kretanjima ukazuju da se poslednjih decenija sjeverni region Crne Gore suočava sa izraženom migracijom stanovništva i drastičnim padom nataliteta.

O tome svjedoči i opština Petnjica koja iz godine u godinu bilježi negativni prirodni priraštaj. Da se taj trend nastavlja pokazuje i broj prvaka koji će ove školske godine pohađati obrazovne ustanove u ovom kraju. Tako je u pet osnovnih škola, koliko ih ima na području Bihora, ove godine upisano svega 39 prvaka. Pad nataliteta najbolje potvrđuje stanje u gradskoj Osnovnoj školi "Mahmut Adrović" u Petnjici koja ove školske godine, uključujući četiri područna odjeljenja, broji 150 učenika od čega 17 prvaka, što je pet puta manje nego 1986. godine, kada je ova obrazovna ustanova imala 750 polaznika. Osnovna škola "25. maj" u Vrbici upisala je deset, a škola u Tucanju šest prvaka. Školske klupe namijenjene za prvake u Savinom Boru i Trpezima imaće po tri đaka. Ako se tome doda da je prvi razred Srednje škole u Petnjici ove godine upisao 31 svršeni polumaturant onda se lako može zaključiti da je poslednjih decenija na ovom prostoru koji, sa 28 naselja obuhvata površinu od 173 kilometra, broj đaka skoro desetkovan. Svakako da ovako negativnu sliku upotpunjuju i napušteni i zatvoreni objekti u pojedinim selima koji su se svojevremeno koristili za izvođenje nastave. 

U bjelopoljskoj OŠ "Nedakusi‘‘ ove školske godine upisano 15 đaka prvaka

Penziionisani nastavnik Reka Ličina ističe da uzroke kada je u pitanju opadanje broja učenika i izraženo iseljavanje lokalnog stanovništva treba tražiti u, kako je kazao, maćehinskom odnosu države prema sjeveru Crne Gore.

– Dok sam bio i đak i prosvjetni radnik, škole na području Petnjice bile pune učenika. To je bilo milina gledati. Sada je sve drugačije, narod se iselio, a školske klupe su sve praznije. No, svemu tome, u najvećoj mjeri kriva je država i sam sistem koji je, na jedan perfidan način, doprinio da ljudi sa ovih prostora neki bolji život traže u razvijenijim sredinama. Poslije svega, trebalo bi da Vlada i Skupština Crne Gore oforme posebna tijela koja bi striktno vodila računa o razvoju sjevera i zaustavljanju iseljavanja sa ovog područaja. Potrebno je napraviti sveobuhvatne analize postojećeg stanja, radi eliminisanja negativnih uticaja koji doprinose migracionim kretanjima i padu nataliteta – naveo je Ličina.

Godišnje se sklopi oko 50 brakova
 

Iz lokalne uprave su kazali da se u Petnjici u poslednje vrijeme u toku godine sklopi oko 50 brakova.

– Prema našoj evidenciji, tokom godine se u Petnjici sklopi pedesetak brakova, što je znatno manje nego u ranijem periodu. Zabrinjavajuće je to što pojedini bračni parovi koji sklope brak odmah odlaze u inostranstvo, ili u razvijenije sredine u Crnoj Gori. Takođe, nije dobro što imamo i veći broj umrlih od broja rođenih. Migraciona kretanja smanjila su i broj učenika u obrazovnim ustanovama, što sve zajedno zahtijeva veću društvenu posvećenost ovim krajevima. No, ipak raduje činjenica to što pojedini mladi bračni parovi izražavaju želju da ostanu da žive u svom zavičaju i što se javljaju oni koji žele da ulažu svoj kapital tamo odakle potiču – kazali su iz lokalne uprave.

Iz lokalne uprave ističu da su svjesni da su migraciona kretanja, a samim tim i sve manji broj učenika, veliki problem sa kojima se suočava, ne samo Bihor, nego i čitavi sjeverni region. Oni navode da Opština u okviru svojih mogućnosti, nastoji da stvori povoljniji ambijent za podizanje nataliteta i život mladih bračnih parova.

– Ponovnim uspostavljanjem Opštine Petnjica lokalna uprava je preduzela odgovarajuće aktivnosti za zaustavljanje iseljavanja stanovništva. Usvojili smo niz stimulativnih mjera, od pospješivanja poljoprivredne proizvodnje i rješavanja krupnih infrastrukturnih problema do stvaranja povoljnog ambijenta za investitore koji žele da ulažu u Petnjicu. Međutim, i država treba da da puni doprinos da u narednom periodu imamo znatno veći broj đaka u obrazovnim ustanovama – zaključili su iz lokalne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 09:51