/ Шоћ и Аџић у Јутарњем програму (Фото: ТВЦГ)
13/09/2021 u 10:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аџић: Манастир пренијети на ЦПЦ; Шоћ: Не постоје правни услови

Како је казао Аџић, добро је да је све прошло без жртава, треба радити на смиривању тензија али и бранити државно и национално достојанство

На дневном реду Скупштине Пријестонице Цетиње која је заказана за сјутра наћи ће се и грађанска иницијатива пренос права својине Цетињског манастира са Пријестонице Цетиње на Црногорску православну цркв, пише протал РТЦГ. Правник и публициста Новак Аџић залаже се да цетињски Парламент у законској процедури да Цетињски манастир на коришћење и употребу ЦПЦ.

Адвокат и члан правног савјета Митрополије црногорско приморске (МЦП) Драган Шоћ поручује да приликом одлучивања треба водити рачуна о поштовању правног поретка. У конкретном случају не постоје услови ни формално-правни ни процесно правни да се донесе било каква одлука која се тражи иницијативом, каже Шоћ и додаје да ако се она и донесе неће произвести никаве правне посљедице. Заједнички апелују на смиривање тензија.

Аџић је гостујући у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе казао да се залаже да цетињски Парламент у законској процедури да Цетињски манастир на коришћење и употребу ЦПЦ.

- Не знам како ће се то одвијати. Ја сам за смириване тензија и институционално и политичко рјешавање проблема али исто тако и за поштовања људских права и слобода обесправљених националних црногораца који су угрожени у својој држави актуелном политиком која негира фундаментални државни и национални идентитет- казао је Аџић и додао да је био учесник протеста на Цетињу.

Како је казао Аџић, добро је да је све прошло без жртава, треба радити на смиривању тензија али и бранити државно и национално достојанство Црне Горе од негације.

Да је правни савјетник Пријестонице Цетиње, Шоћ би им  рекао да иницијативу уврсте на дневни ред ако је она у сагласности са Статутом Пријестонице. Грађани, како истиче, заслужују одговор. Поручује да приликом одлучивања треба водити рачуна о поштовању правног поретка.

- У конкретном случају не постоје услови ни формално-правни ни процесно-правни да се донесе било каква одлука која се тражи иницијативом. Ако се она и донесе она неће произвести никаве правне посљедице и од тога немам зебње- казао је Шоћ.

Упозорава да таква одлука може да пошаље поруку која би могла да подгрије постојеће подјеле и тензије и усмјери их у правцу који нико не жели.

- Одборници Цетиња да схвате да имају озбиљну одговорност а онима који хушкају на незаконито и противправно понашање а куну се у владавину права, у европске вриједности поручујем да то не раде јер су и они становници државе и не зову ђавола јер се он може појавити. Ја га не желим. Да га нико не жели не би манипулисао осјећањима ни Срба ни Црногораца ни Албанаца ни Бошњака, а тога у Црној Гори има и више него је потребно- казао је Шоћ.

Шоћ каже да не види правну утемељеност појма враћање у конкретном случају.

- Морало би се најприје доказати, како је власништво од ЦПЦ прешло у својину Пријестонице Цетиње па тек онда говорити о употреби појма враћање. Не видим правну утемељеност употребе тога појма- казао је Шоћ.

За Аџића би исправна формулација била "давање на коришћење ЦПЦ". То сматра легалним и легитимним јер је, како додаје, цетињска Општина власник Цетињског манастира и данас.

- Он је био својина државе а црква га је користила за своје потребе. Добио је одређену земљу али само као манастир. Никада није био својина Црногорске православне цркве а још мање Митрополије црногорско-примоске која је усановљена 1929.- казао је Аџић.

Шоћ додаје да није непозната теза о државој својини над манастиром и уопште имовином Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве на овим просторима. Ктиторство, додаје, не значи својина.

- Иван Црнојевић је био ктитор али не и власник. Манастир је увијек био сједиште МЦП без обзира под којим именом је она историјски егзистирала. Не можемо да говоримо другачије него о континуираном признавању права својине над манастироим од стране МЦП како год она имала стаус током вјекова. Приликом доношења одлуке треба водити рачуна о документима- наводи Шоћ.

За Аџића Цетињски манастир не може бити власништво МЦП јер, као додаје, када је манастир подигнут МЦП и српске цркве није било. Шоћ дофдаје да није било ни државе Црне Горе.

- Цетињски манастир је кроз историју био црквена зграда и сам је био власник своје имовне као и други манастири. Али није могло бити власништво нити ЦПЦ него црногорске државе. У хронологији уписа се не каже да је добро МЦП са сједиштем у Београду. Црногорска држава се није одрекла свог власништва. Цетињски манастир не може бити својина МЦП СПЦ већ је он својина цетињске Оштине и својина Црне Горе и црногорског народа а никако стране цркве у Црној Гори и њене епархије- казао је Аџић.

Према Шоћу, оно то је признати статус католичке цркве и исламске заједнице оспорава се само МЦП. Истиче да није успостављено право својине општине Цетиње над манастиром, већ државе Црне Горе.

- Мора по закону о државној имовини из 2011. да се проведе поступак, тражи сагласност владе и по упредби спроведе поступак и позову они који желе да буду корисници тога. Без таквог поступка нема законитог преноса ни тога права. Морају да испоштују и одредбе из закона о премјеру и катастру. Постоје два терета, два су поступка покренута они још нијесу правоснажно окончани и не може се на треће лице пренијети власништво док се то не оконча- казао је Шоћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:53