/ - Европска унија (илустрација)
27/10/2021 u 18:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брисел апелује: Отворити досије тајне полиције

У извjештаjу се наводи да су везе између организованог кириминала и политичких моћника постоjале и приjе распада бивше Jугославиjе

Спољнополитички комитет Европског парламента (ЕП) усвоjио jе извjештаj о борби против организованог криминала у Западном Балкану у коме се наводи да државе Западног Балкана укључуjући и Црну Гору треба што приjе да отворе досиjее таjних служби, и првенствено раде на разбиjању криминалних организациjа умjесто да се фокусираjу на индивидуалне случаjеве.

У извjештаjу се наводи да су везе између организованог кириминала и политичких моћника постоjале и приjе распада бивше Jугославиjе, и позива на снажниjу размjену информациjа између држава региона и бољу сарадњу у спречавању организоване криминалне дjелатности.

– Истиче у том смислу позив да се бивше Jугословенске архиве отворе, и посебно да се омогући приступ досеиjима бивше Jугословенске таjне полициjе УДБА, И таjне службе бивше Jугословенске народне армиjе (JНА), и да се досиеjи врате одређеним владама уколико оне то затраже, наводи се у документу коjи jе усвоjио Одбор Европског парламента.

Истичу, такође, да jе Западни Балкан важан транзитни регион за шверц дроге али истиче да се броj операциjа против операциjа шверца анркотика повећао.

– Подвлачи да jе спечавање финансирања криминалних група кључно да се зауставе криминалне активности и сприjечи њихов уплит у легалну економиjу. Подржава напоре држава Западног Балкана да риjеше питање прања новца, укључуjући кроз усваjање ревидираног законодавства – наводи у документу ЕП.

Указуjе се и на траферинг људских бића и позива се на jачање регионалних инициjатива за jачање размjене информациjе и полициjске сарадње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 12:32