Божићна миса у Бару / Божићна миса у Бару-Божићна миса у Бару
26/12/2021 u 14:57 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Барски надбискуп монсињор Рок Ђонлешај истакао: Ослободимо се окова, пригрлимо Бога

Божић нас позива да будемо бољи, толерантниjи, искрениjи, несебични и праведни

Римокатоличка црква и њени вјерници почели су јуче прославу Божића, најрадоснијег хришћанског празника. У божићној поруци, барски набискуп монсињор Рок Ђонлешаj позвао је на мир, толеранциjу и диjалог, те да се сви ослободимо окова гријеха и пригрлимо Бога. Он је навео да говоримо пуно о кризи, пуно jе гласова, па и у цркви, како нам друштво и циjела западна уљудба не иду у добром смjеру, како су се вриjедности изокренуле.

– Можда се jесмо удаљили од правих људских и духовних вриjедности, окренули леђа свом Богу и своjоj вjери. Можда смо и своjом кривњом запали у таму гриjеха, безнађа, лудовања и трке за ужитком, потрошњом и брзом зарадом, али ево, ноћас, све нас обасjава Божjа свjетлост, опомиње и соколи апостол да живимо скромно, у миру, уз милост Христа – поручио jе надбискуп, коjи се осврнуо и на недостак диjалога и толеранциjе у нашем друштву.

– Данас се све религиjе диче своjом отвореношћу за диjалог, али диjалога нема. Слушамо хвалоспjеве о властитоj толеранциjи, а у пракси нема ништа од тога. Ослободимо се окова гриjеха, престанимо своj живот усмjеравати само према заради и ужитку. Ако желимо бити миротворци, основно jе поштовање сваке људске особе. Лако jе рушити, а тешко jе градити. Са другима треба водити миран, искрен и отворен разговор, jер ако друге видимо као jеднакоправне, нећемо долазити у искушење да се уздижемо изнад њих – нагласио jе надбискуп Рок Ђонлешаj.

На Божић поноћноj миси у конкатедрали Светог Петра Апостола у Бару присуствовали су премијер Здравко Кривокапић, предсjедник Скупштине Алекса Бечић, државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права Боjан Божовић и предсjедник Општине Бар Душан Раичевић. Мису је служио надбискуп барски монсињор Рок Ђонлешаj.

– Божић нас позива да будемо бољи, толерантниjи, искрениjи, несебични и праведни. Сабрање таквих људи, способно jе да твори друштво благостања. У нади да ће Црна Гора постати таква заjедница, свима коjи славе Божић по грегориjанском календару, желим да у радости, миру, љубави и молитви са своjим породицама и приjатељима, проведу наступаjуће благе дане – поручио је Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:39