Бадњи дан и Божић по Грегоријанском календару / - Бадњи дан и Божић по Грегоријанском календару
24/12/2021 u 07:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Католички вјерници данас славе Бадњи дан и Божић

У хришћанству се вјеруjе да jе Христово рођење донело свјетлост истине људском роду и да jе тим догађаjем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља

Римокатоличка црква и све хришћанске цркве коjе вријеме рачунаjу по Грегориjанском календару, 25. децембра, славе Божић, празник рођења Исуса Христа.

Божић по Грегориjанском календару прослављаjу Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве коjе су прихватиле ново рачунање времена. Српска и Руска православна црква, Jерусалимска патриjаршиjа и Света Гора таj празник прослављаjу према Jулиjанском календару, 13 дана касниjе.

У хришћанству се вјеруjе да jе Христово рођење донијело свјетлост истине људском роду и да jе тим догађаjем испуњено старозавјетно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Jаслама, у коjима jе симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Мариjом и Jосифим, клањаjу се на Божић вјерници у католичким црквама и другим црквама западног обреда.

Католичка црква у поноћ између Бадњег дана 24. децембра и Божића 25. децембра служи свету мису коjа се зове Поноћка. То jе служба коjу упражњава само Римокатоличка црква, jер се сматра да баш тада долази из мрака Божjе светло. Током мисе пјеваjу се божићне песме.

Оваj обичаj jе сјећање на поклоњење три мудраца са Истока коjи су, према предању, стигли у Витлаjем патећи наjсjаjниjу звезду коjа се зауставила тачно изнад пећине Рођења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:58