Митрополит Јоаникије / - фото: Митрополија
26/01/2022 u 11:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Људи никако да се ослободе једне наказне идеологије какав је комунизам

Како додаје, зато је значајно "да се сваке године уочи, на Савиндан и послије празника Светога Саве, у име његово сабирамо, чујемо ову нашу дјецу, чујемо мудру и паметну ријеч"

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, на Светосавској академији у Котору, казао је да наши људи никако не могу да се ослободе догме која потиче из комунистичких времена, из једне наказне идеологије која је направила много штете.

- Чули сте ових дана како ни по коју цијену вјеронаука не би смјела да се врати у школе „пошто је вјеронаука догма и нема критичког мишљења“. Исто тако свештена лица, без обзира што имају одређене референце, научна звања не смију бити нигдје, ниукаквим образовним институцијама, „јер они проповиједају догму“, а тобож наука мора по сваку цијену да се бави критичким мишљењем. И они су ти, који тако говоре, заступници Боже драги, критичког мишљења. Али, да погледамо да ли неко, ко не познаје хришћанство, ко не познаје нашу вјеру, ко не познаје и не уважава огромни културни допринос који је дала наша вјера нашем народу у свим сферама живота, од умјетности до обичаја, до етике и заправо до свих области живота, како тај може разумјети нашу књижевност, традицију, наше културно наслеђе, без познавања вјере? То је просто немогуће - навео је он.

Наравно, како је додао, таква мишљења и критике, које ових дана доживљавају, да је вјеронаука догма, да свештеник проповиједа догму, искривљују и само значење догме.

 - Догма уопште није нешто негативно у изворном значењу - додао је митроплит.

Овакав став, додао је, опскурна је догма наслијеђена из комунистичких времена, из једне наказне идеологије која је направила много штете и од чега наши људи никако да се ослободе.

 - Пошто је Свети Сава човјек вјере, човјек духа, културе, умјетности, велики стваралац и ако поштујемо његово дјело, онда је нормално да поштујемо и вјеронауку и свештенослужбу, које је Свети Сава био и носилац, као Божији човјек, као Христов апостол и као творац наше Цркве. Као онај који је оплеменио и наш народ и културу, ушао у душу нашег народа. Па не можемо проћи нигдје кроз српске земље, а посебно кроз Црну Гору, да свуда не наиђемо на нека знамења, посебно у нашим црквама , али и у многим топонимима, обичајима, који свједоче о томе колико је наш српски православни народ срастао са духом Светога Саве - казао је митрополит.

Како додаје, зато је значајно "да се сваке године уочи, на Савиндан и послије празника Светога Саве, у име његово сабирамо, чујемо ову нашу дјецу, чујемо мудру и паметну ријеч од наших научника и стваралаца, као што то имамо у свим нашим крајевима гдје славимо Светога Саву". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 22:45