Фото: СПЦ
24/09/2021 u 14:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије долази сјутра у Беране

На дан устоличења епископа најављена је и велика ауто-колона која ће кренути од седам сати ујутру од Манастирске капије у плавском селу Брезојевица

Патријарх Српске православне цркве, Порфирије, присуствоваће сјутра чину устоличења  новоизабраног епископа бидимљанско- никшићког Методија. Овај догађај уприличен је у Манастиру Ђурђеви ступови, Беране.  

-Субота 25. септембар дочек његове светости Партријарха српског господина Порфирија, Манастир Ђурђеви ступови у 17. часова. Недеља 26. септембар, Света архијерејска литургија и свечани чин устоличења , Манастир Ђурђеви ступови са почетком у 9.00 часова- наводе из СПЦ.

Устоличење епископа Методија 26. септембра: Да ли патријарх долази и у Беране?

У Беранама постављени билборди добродошлице патријарху Порфирију

На дан устоличења епископа најављена је и велика ауто-колона која ће кренути од седам сати ујутру од Манастирске капије у плавском селу Брезојевица. Долазак се планира око 8: 30 сати испред Манастира у Беранама. 

Кривокапић највјероватније долази у Беране на устоличење

Овоме чину, како су медији писали, највјероватније ће присуствовати и премијер Здравко Кривокапић.

Испред Храма у Подгорици организован је и бесплатан превоз за оне који желе да присуствују овом догађају.

Бесплатан превоз из Подгорице за Беране на дан устоличења

Подсјетимо, свети архијерејски Сабор СПЦ на мајском засједању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са сједиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора тада поставио викарног епископа будимљанског Јоаникија.

На мајском засједању Сабора СПЦ сљедеће године изабран је за епископа будимљанско-никшићког, а устоличење је обављено 4. августа у манастиру Ђурђеви Ступови у којем је било древно сједиште Епископије будимљанске коју је основао Свети Сава 1220. године.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког епископ Јоаникије покренуо је обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина већ завршене и освештане. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:47