/ - FOTO: ARHIVA
24/11/2022 u 05:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blagovjerni mučenik i sveti kralj: Gospodar srpske zemlje Sveti Stefan Dečanski

Iako je bio kralj, Sveti Stefan Dečanski je živio u isposništvu i podvižništvu, ostavljajući iza sebe jedan od najmounumentalnijih manastira kao svoju zadužbinu

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog mučenika Stefana Dečanskog. 

Stefan Dečanski je jedan od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića. Između dvojice silnika, oca Milutina i sina Dušana, proveo je djetinjstvo kao talac na dvoru kana Nogaja.

Kao mlad čovjek oslijepljen je i poslat u zatvor u Carigradu.

Prema crkvenom učenju, posle pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu koji je odmah potom iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najljepših građevina vizantijske umjetnosti i srednjovjekovne arhitekture na našem tlu.

image
- FRESKA IZ PEćKE PATRIJAšIJE

Manastir Visoki Dečani počeo je da gradi odmah po povratku iz Carigrada, u znak blagodarnosti Bogu za iscjeljenje.

image
- FOTO: PORTAL DAN

Dečani su i dan danas jedna od najljepših građevina nemanjićkih vladara i zadužbinara, vrhunac vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države. Uz nju je Sveti kralj podigao i tada čuvenu bolnicu, pa su Dečani vjekovima bili i još uvijek su mjesto gdje dolaze mnogi bolesnici, ne samo hrišćani, već i muslimani, kako bi u molitvama pronašli iscjeljenje.

Posle upokojenja svog oca, Stefan je naslijedio presto srpskog kraljevstva. Bog ga je obdario velikom mudrošću, hrabrošću i umijećem da upravlja svojim otačastvom i odbrani ga od neprijatelja, nikada ne ostavljajući molitvu niti post.

Iako je bio kralj, živio je u isposništvu i podvižništvu, ostavljajući iza sebe jedan od najmounumentalnijih manastira kao svoju zadužbinu.

Darovao je i veliku ikonu Bazilici Svetog Nikole u Bariju. Kao žrtva dvorskih spletki, ubijen je 1336. godine.

Sa svetim Savom i svetim knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod. On je jedini srpski kralj koji je ostao na prostoru Kosova i Metohije i koji nikada nije dozvolio da ga iko odatle pomjeri.

Dok je kivota sa njegovim svetim moštima u Visokim Dečanima, Sveti kralj Stefan Dečanski vlada Kosmetom i on je suvereni gospodar tih prostora.

image
- FOTO: ARHIVA

Svetog Stefana Dečanskog mnogi vjernici slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan.

Ime je dobila po Svetom Martinu koji se nekada proslavljao na ovaj dan. Crkvenom odlukom na ovaj dan premještena je slava posvećena srpskom kralju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:49