/ - фото: М.Н.
05/01/2022 u 15:08 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да царују мир, љубав и слога

Честитке Божићне Дарка Пејића, протојереја-ставрофора из Бијелог Поља

Припадници православне вјероисповијести сјутра обиљежавају Бадњи дан, када се у домовима и црквеним храмовима пале бадњаци, уочи најрадоснијег хришћанског празника – Божића, а предстојећи празнични дани ту су да нас подсјете на исконске вриједности, као што су љубав, заједништво и слога, поручио је протојереј-ставрофор, Дарко Пејић, из Бијелог Поља.

Он је поводом божићних празника упутио честитку свим вјерницима, уз жељу да се зацари мир, љубав и слога.

-Иако нам је ова болест и пандемија донијела страх и незвјесност, мислим да је заправо то опомена да се вратимо правим вриједностима, јер смо постали саможиви, удаљили смо се једни од других. Ово је тренутак и вријеме да се вратимо једни другима и да опет његујемо оне исконске вриједности  - породицу, брак, кумовске односе, родитељске и братске” , казао је Пејић.

Напоменуо је да ће се ове и године одржати традиционално паљење бадњака, али у другачијим условима, због пандемије корона вируса.

-Постоји традиција и симболика бадњака и витлејемске ватре и огњена на коме се сви гријемо рођењем Богомладенца Христа, који је дошао да помири човјека са Богом и да обнови зајендицу коју смо ми својим гријехом раскинули. Ту традицију настављамо, па ће се паљење бадњака обавити испред Цркве Св. Петра и Павла, са почетком у 18 часова, али молимо све вјернике да се не задржавају, како би испоштовали епидемијске мјере”, навео је протојереј-ставрофор.

Пејић је подсјетио да бадње дрво симболише душу човјекову, а  душа је мјесто гђе се настањује Бог.

-Ватра, топлина и свјетлост бадњака која нас обасјава и грије је Богомладенац који долази и опрашта наше одступништво од Бога, наш пад, а својим рођењем заправо показује да Бог човјека воли, да је он икона Божија, да је створен по лику и обличју Божијем, да Бога никада неће одустати од човјека. А ни ми људи  никада не треба одступимо од Бога, већ да своју вјеру држимо и трајемо, да исповиједамо рођење Богомладенца, његово распеће, крсну смрт и славно васкрсење”, поручио је протојереј-ставрофор, Дарко Пејић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:35