/ Фото: Архива
07/01/2022 u 10:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђакон Ђурђевих ступова на челу Ургентног центра: Душа без тијела не може

Поносан сам на свој народ и на Цркву. Јаки смо ми, када смо заједно, поручује Никодин Раденовић

"Од почетка ове епидемије сам овдје. Радим са ковид позитивним болесницима. Највише времена проводим са најтежим пацијентима. Боримо се даноноћно за њих.

Овим ријечима дочекао је екипу Вечерњих Новости начелник Ургентног центра Опште болнице у Беранама, интерниста Никодин Раденовић. Наизглед обична прича која као јаје јајету личи на милион других, у којима су главни јунаци, у ово зло ковид-доба, колеге доктора Раденовића.

Ипак, осим што лијечи тијело, Раденовић, као ђакон овдашњег манастира Ђурђеви ступови, лијечи и - душу. И то као ђакон.

image
Фото: М. Секуловић, Вечерње Новости

- Још као дјечак имао сам велику жељу да постанем свештеник и да студирам теологију. Међутим, околности су ме повеле на другу страну. Kао студент медицине од 1999. до 2005. редовно сам поред обавеза на факултету ишао на богослужења при Цркви Светог Николе код оца Раша у Нишу, гдје сам студирао - прича доктор Раденовић. 

Након запослења у Беранама наставио је да иде на богослужења у манастиру Ђурђеви ступови.

- Нисам баш био редован, али када би вријеме дозволило, празником и недељом, увијек сам био у светињи. Тадашњи епископ Јоаникије је осјетио моју приврженост Цркви и 21. новембра на Аранђеловдан 2019. године, славу Васојевића и његову крсну славу, баш у Ђурђевим ступовима ме је рукоположио у ђакона- прича он. 

Присећа се да му је први стихар даривао и научио га дужностима чтеца садашњи ипођакон Вуксан Вешовић.

image
Фото: Епархија

Доктор наводи да "душа без тијела не може".

- Овде лијечимо тијело, а горе у манастиру и свим нашим светињама лијечимо душу, приближавамо их Богу. Лијеп је и један и други позив- каже Никодин. 

Бројни Беранци били су изненађени када су га видјели како са молитвом на уснама и кандилом у рукама предводи литије у којима су учествовале хиљаде људи. Многи, који су прошли кроз његову ординацију или болничке собе у којима их је лечио, готово да нису веровали да у свештеничкој богослужбеној одори виде свог лекара, интернисту Никодина.

- Литије су биле права ствар. Kосмички покрет у коме се на прави начин осјетила душа нашег народа и одлучност да се сачувају светиње и вјера. Поносан сам на свој народ и на Цркву. На свакој од њих сам се осјећао посебно и достојанствено. Почаствован што сам са својим народом и свештенством. Јаки смо ми, када смо заједно- каже доктор Раденовић.

Када је у Црној Гори одјекнула вијест да је на вирус корона позитиван тадашњи епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, многи су се искрено забринули. Мало ко, међутим, зна да је бригу о њему преузео управо Раденовић.

- Тачно је, лијечио сам преосвештеног владику, али и све свештенство и монаштво Епархије, које је, нажалост, било инфицирано ковидом. Била ми је част, задовољство, али и велика одговорност да их лијечим- закључује доктор Никодин. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:34