Митрополит Јоаникије  / -Фото: Манастир Острог
27/09/2021 u 16:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Благослов је што је у Цетињском манастиру честица Часног крста

Ако хоћемо да будемо људи, будимо људи вјере, поштења и честитости, бесједио је владика

Црна Гора има велики благослов што се у Цетињском манастиру налази честица Часног крста, казао је данас митрополит Јоаникије. 

Он је јутрос служио литургију на празник Воздвижења Часног крста, у цркви у Горњем острошком манастиру из 17. вијека коју је подигао Свети Василије Острошки.

Како је казао, ако хоћемо да будемо људи, као што је говорио Патријарх Павле, то је увијек значило будимо људи Божији, људи вјере, поштења, честитости, доброте, искрености, слоге и добра.

– Да ширимо добро у овоме свијету јер то је служба која је намијењена људима. И свако од нас може да учини нешто добро, било на ком мјесту да се налази, било да је богат или сиромах, стар или млад, ако пожели добро, у томе је већ велико добро и онда ће му Бог дати снаге и да учини добро. Понекад лијепа, истинита, трезвеноумна и братска ријеч значи више него да нам је неко ко зна шта друго учинио у материјалном погледу. Добар савјет, добра ријеч, добар разговор и то је добро. Али да не останемо само на ријечи хришћани, него да будемо увијек и на дјело. Они који су на дјелу хришћани, не морају много ни да говоре, већ говори њихов живот – казао је митрополит.

Подсјетио је да је у Острогу пећинску цркву Свети Василије претворио у Храм Воздвиженија Часног крста.

– Ову пећину гдје су се раније подвизавали испосници и духовници и овдје се осветио постом и молитвом његов претходник Преподобни Исаија Острошки, чије су мошти спаљене баш у вријеме Светог Василија. Тешка и мучна времена, али видите и у тешким временима људи имају прилику још више да посвједоче вјеру. Наш народ је у тешким временима давао велике људе, светитеље, мудраце и јунаке и тако се изграђивало духовно биће нашег народа, тако се изградила етика, морал, заједништво, па смо били народ спреман да чини добро и да се бори за слободу – закључио је митрополит.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 04:31