/ Фото: К. Матовић
29/07/2021 u 13:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Црногорци на Вучјем долу се нису дијелили као ми данас

Нијесу дијелили свој језик, говорили су једним истим језиком, нити су дијелили своју вјеру и отаџбину, поручио је владика

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је јутрос литургију у Цетињском манастиру на дан знамените битке на Вучјем долу, наводећи да је то једна од најзначајнијих побједа у историји Црне Горе. 

- Тако се ширила Црна Гора. Господ дао благослов и побједу нашим прецима јер су били сложни и сви дисали истим духом. На Вучјем долу су заједно Црногорци и Херцеговци однијели ту велику побједу. Нијесу се дијелили на једне и друге, нијесу дијелили своје претке, као што ми данас то чинимо. Нијесу дијелили свој језик, говорили су једним истим језиком. Нијесу дијелили своју вјеру и своју отаџбину јер су имали жељу као што је мала Црна Гора била слободна да се ослободи цијело српство. То је била мисао водиља краља Николе и свих наших предака. Велики датум и велика побједа- додао је митрополит.

Истакао је да је краљ Никола кренуо у овај поход за ослобођење Херцеговине као носилац велике идеје и као побожни владар

- Свети Атиноген је наше претке заштитио и дао им побједу на Вучјем долу. Тај светац бнам је био на помоћи. Он је укријепио наше претке, нашег краља, тадашњег младога кнеза Николу и његове војводе, јунаке, те су захваљујући Божјој милости, али и својој храбрости и умијећу, и слози, добили ту веома значајну битку над надмоћнијом турском војском на Вучјем долу- закључио је митополит. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
21. septembar 2021 05:04