Митрополит Јоаникије / - фото: Митрополија
05/01/2022 u 16:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Објединимо се драга браћо и сестре, у духовној радости и међусобном миру

Овај Божић прослављамо скромно и молитвено, распоређујући свете службе у већем броју храмова и у различитим терминима, да би на такав начин што више изашли у сусрет свима вјернима и избјегли већа окупљања, казао је митрополит

У нашој отаџбини Црној Гори имамо многе нагомилане проблеме које можемо ријешити једино братским дијалогом, међусобним разумијевањем и уважавањем. Тај дијалог ће бити успјешан уколико се, у складу са Јеванђељем Христовим, сви будемо одрекли, макар колико је то неопходно, своје сујете, увредљивости, злопамћења и себичности, показујући добру вољу и спремност да општи интерес ставимо изнад свога појединачног, поручио је митрополит Јоаникије у Божићној поруци.

- Ми се усрдно молимо да све оне који су на највећим државним положајима Бог просвијетли мудрошћу, истрајношћу и добротом, да заједничким напорима часно обављају своје дужности које им је народ повјерио и Црну Гору испуне миром, правдом, знањем, радом и свеопштом сигурношћу - истакао је митрополит Јоаникије.

Јоаникије је поручио да се браћа и сестре обједине у духовној радости и међусобном миру и љубави, да се братски разговарају и договарају, дијеле одговорност са ближњима за квалитет живота од породице као основне ћелије друштва до школе, свих важних институција и државе. Позвао је и да се уможе молитве за све болеснике који болују од корона вируса и од других тешких болести, као и за љекаре и медицинско особље, и да, како је казао, поднесемо ово искушење хришћански и са надом да ће Господ дати брзо избављење.

- Овај Божић прослављамо скромно и молитвено, распоређујући свете службе у већем броју храмова и у различитим терминима, да би на такав начин што више изашли у сусрет свима вјернима и избјегли већа окупљања у исто вријеме на једном мјесту. Увјерени смо да ћемо овим поступком допринијети сузбијању опасне епидемије корона вируса. Умножимо, драга браћо и сестре, своје усрдне молитве за све болеснике који болују од поменутог вируса и од других тешких болести, помолимо се такође за љекаре и медицинско особље, који се, излажући себе опасности као на бојном пољу свакодневно храбро боре за спасење људских живота. Подијелимо са њима и са свима ближњима цјелокупну одговорност, тешкоће и ограничења које нам намеће опасност свеопште епидемије - поручује Јоаникије.

Како је нагласио, у нашем духовном насљеђу имамо дивни народни обичај да се пред Божић са свима измиримо у име Христа који нас је измирио и са Богом и са људима.

- Пуноћа времена (Гал 4, 4) настала је оног момента када је Бог ушао у овај свијет, управо на Божић, да све токове свијета и људског живота испуни вјечним смислом. Тако и наша дјела, стварање, умно и духовно усавршавање, праведна борба, а надасве праштање, доброта и љубав према ближњима добијају пуноћу смисла у Христу. Зато избављени од безнађа и бесмисла са неисказаном радошћу и благодарношћу прослављамо рођење Спаситеља свијета - наводи се у поруци.

Како је додао, љепота и слава празника рођења Христовог прелива се у живот хришћанских породица.

- Та радост нас препорађа, мири и изграђује. Са овим молитвеним мислима и жељама, драга дјецо духовна, срдачно вам честитамо спасоносни празник Рођења Христовог коме се радују небо и земља. Нека се та радост трајно настани у срцима вашим - поручио је митрополит Јоаникије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:39