/ -Фото: Митрополија
21/09/2021 u 17:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит на Цетињу: Наши противници су наша браћа, не мислимо да смо бољи од њих

Владика поручио вјерницима да и када су тешка времена се треба храбрити

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио јер јутрос литургију у Цетињском манастиру на Малу Госпојину, поручујући вјерницима да и када су тешка времена треба се храбрити. 

- Ми се храбримо само за добро, да чинимо добро, да љубимо и пријатеље и непријатеље, и да трпимо браћу јер је богоугодно, те да у онима који су против нас има много добра, којега ни они сами нијесу свјесни. Јер су они наша браћа, и ми никада не мислимо да смо бољи од њих. Заједнички је проблем и заједничка слабост што имамо непријатељства међу собом па треба да се потрудимо, да дамо све од себе, а онда ће и Бог помоћи. Ми хришћани када се саберемо у цркву, ми смо као једно биће, као један организам, као једно тијело и једна душа, и кад се молимо, када заједнички Богу молитве своје узносимо, осјећамо то чудесно, божанско јединство које нас уздиже изнад наших слабости. А Пресвета Богородица, као наша заступница, као Мајка свих нас, као Мајке цијеле Цркве, Она нас све заступа, и наше молитве узноси пред престо Сина својега, који нам излива своју благодат и утјеху, и мир и радост, и даје нам снаге да идемо даље, оснажује нас и непрестано нас уздиже и оживотворава- истакао је митрополит. 

image
-Фото: Митрополија

Подсјетио је да Цетиње и Цетињски манастир прослављају Малу Госпојину. 

- И Влашка црква која је прва подигнута овдје, а подигли су је досељеници са Златибора, међутим, то су њихови потомци заборавили, али добро сјетиће се. А онда господар Црне Горе Иван Црнојевић, такође је био од Бога надахнут, да своју задужбину посвети рођењу Пресвете Богородице. И ово славље је било опште славље свих који живе у овом подловћенском доцу од давнина - бесједио је владика.

Подсјетио је да Цетиње вјековима прослављало рођење Пресвете Богородице, те да и данас многе породице славе овај велики празник као крсно своје име или прислужбу. 

- Тај празник који је вјековима тако слављен, припремио је Црногорце за највећу прославу Божића, у вријеме Владике Данила, јер су тај Божић дочекали у слободи, што је и  био мотив за Горски вијенац, јер мотив за поезију не може бити било шта, него је најчешће вјера и слобода, и част, и образ, и светиња, и братска љубав, и торжество, и побједа православља- закључио је митрополит. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:51