/ -Фото: Братство Манастира Златеш
27/04/2022 u 18:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отац Гојко: Црква не подноси партијашење, политичари добродошли, али не са транспарентима

Сви су видјели снагу Цркве, миленијумске институције која је прошла кроз све друштвено-политичке форме до 21. вијека, казао је отац Гојко

У Црној Гори црква се показала као једина права снага која има неку дубину, трајање, перспективу и која је пуна младих људи, а ми не желимо да будемо декор и учесник политичких збивања, поручио је архијерејски намјесних подгоричко-колашински отац Гојко Перовић у интервјуу за јутјуб канал Serbian News USA. 

- Сви су добродошли као вјерници, сви политичари, али не са страначким транспарентима, јер Црква не подноси партијашење- подвукао је отац Гојко.

О такозваној Црногорској православној цркви, подвукао је да је све што је политички пројекат, а има везе са именом цркве или хоће да се назове црквом, не може бити великог домета и то се урушило и прије него што је настало.

- Огромна већина становништва у Црној Гори зна шта је Црква, а шта није. Сви су видјели снагу Цркве, миленијумске институције и заједнице која је прошла кроз све друштвено-политичке форме од раног средњег до 21. вијека и опет постоји- истакао је отац Гојко. 

Митрополит Амфилохије поставио цркву на ноге, Бог га је од почетка подржао 

О митрополиту Амфилохију отац Гојко је казао да је био борац против свега оног негативног што је донијело комунистичко наслеђе, а није баш све било негативно.

- Поставио је Цркву на ноге у погледу свештенства, вјерујућег народа, јачања и модернизовања црквене мисије, тако да нема за чим да се жали, јер га је Бог од почетка до краја потпуно подржао. Литије су показале сву пуноћу његовог дјеловања. Свештенство наставља усрдно и са пуно љубави свој посао. Ми се лако везујемо за небо и небеске теме. Томе нас је научио митрополит-како летјети, а немаш она крила која се виде- истакао је отац Гојко. 

На питање како тумачи ратна збивања у Украјини, казао је да их тумачим као велику несрећу и моли се Богу да тај рат што прије или моментално заврши и да изађемо паметнији из ратног лудила.

- То је једна несрећа и тачка. Разлози за рат станују негдје у некој геополитици, у стратегијама, привредама, економијама, наоружанјима, али разлози за рат нису паметни, ни за један рат па ни за овај- истакао је отац Гојко. 

image
-Фото: Братство Манастира Златеш

Појаснио је да један догађај може да се посматра из разних перспектива и када имате за саговорника политичара или војника он ће вам дати неке друге одговоре, али за њега је то несрећа која треба што прије да се заустави.

- Господ је страдао као преступник формалних фарисејских норми, егзекутор је био римски намјесник у Јудеји, можемо да кажемо да је Господ страдао од римске управе као преступник. Али дубља истина је да је Господ страдао јер је хтио да се ухвати у коштац са смрћу и да побиједи смрт Васкрсењем и да тако донесе нову наду и нове видике цијелом човјечанству. Црква је ангажована на прикупљању хуманитарне помоћи за нашу браћу у Украјини. Велики број избјеглица је прихваћен у Црној Гори и ми се понашамо у складу са природним импулсом, не да бисмо се неком додворили, већ смо увијек били гостољубиви и не треба нико са Запада да нас учи како треба да се односимо према браћи у Украјини и Русији- навео је отац Гојко. 

image

Фото: Братство Манастира Златеш

-Фото: Братство Манастира Златеш

Према његовим ријечима, дух литија и даље влада и Цркве су ових дана пуне.

- Оно што је покренуло литије били су духовност, људска права, као и политички разлози који су их и покренули и зауставили. Та енергија се сада вратила храмовима, црквама, дружењу Бога и људи. Црква своју најбољу енергију даје кад ради свој посао, кад води духовни живот- истакао је отац Гојко. 

Односи између вјерских заједница су доста добре 

Отац Гојко је односе између вјерских заједница у Црној Гори оцијенио као доста добре.

- У другим вјерским заједницама има доста младих људи који желе да живимо у миру, све монотеистичке заједнице имају своје вјековно утемељење, а и све друге имају слободу дјеловања. Гостујемо једни другима на трибинама, обилазимо се и добро слажемо и нема шта да се надгорњавамо и препиремо- закључио је он. 

Додао је да су литије од почетка биле аутентични покрет грађана Црне Горе који су бранили право Цркве на њену имовину.

- Грађани Црне Горе и комплетна међународна заједница и представници САД у Црној Гори лако су разумјели да је у питању била отимачина имовине у најави. Разумјели смо да неке ствари ипак не могу мимо неких норми и хвала Богу на томе- навео је он.

На питање да ли се плаши потенцијалне ревизије Закона о слободи вјероисповијести, казао је да уопште не брине.

- Многе људе је оно пробудило, тек када су изашли на улицу са иконом свог ђеда коју су скинули са зида, тек онда су видјели ко су. Кад смо видјели каква је снага пробуђене Цркве, не бих био озбиљан човјек кад бих бринуо- навео је он . 

Осврнуо се и на питање националног помирења у Црној Гори.

- Објединио се један велики дио народа који је био потпуно разједињен, малодушан, некако изгубљен у простору и времену по свим питањима. С друге стране имамо јак отпор људи који су окупљени око институција и око центара моћи бившег режима. Срби и Црногорци су у Црној Гори рођена браћа, то нису нека два народа која су се ту затекла случајно, него су то буквално два рођена брата, и не знам шта би Црква требало да ради него да држи та два брата у љубави. На литијама је дошло до зближавања та два брата“. По њему јаки центри моћи бившег режима који је љут који је смијењен не дозвољавају да дође до потпуног помирења, али треба нам мало времена- закључио је отац Перовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 10:09