/ Фото: Петар Милошевић
29/07/2021 u 09:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: Црна Гора је још увијек изложена опасним искушењима

Поглавар СПЦ захвалио се кијевском митрополиту Онуфрију што се молио за цркву и јединство у Црној Гори

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије честитао је кијевском митрополиту Онуфрију Дан крштења Русије, захваливши му се што је учествовао на литијама у Црној Гори. 

- Ваша личност је, драги нам у Христу брате, чврсто управљајући бродом Украјинске Цркве, у ово веома тешко вријеме постала символ вјерности јединству Православне Цркве, храброг одупирања искушењима. Избор који сте Ви учинили, слиједећи личност Вашег великог претходника митрополита Владимира, истовјетан је избору који је учинио Свети кнез Владимир, када се опредијелио за Православље, претходно се упознавиши са свим вјерама тадашњег свијета. Остајући вјерни канонском поретку и јединству са Православном Црквом, Ви сте поновили избор Светог кнеза Владимира. Тако сте, са Вашим архијерејима, са свештенством, монаштвом и народом постали узор који је препознат и у нашем благовјерном српском народу. Ви сте, Блажењејши, братску и дјелатну љубав посвједочили када сте дошли у онај дио Српске Православне Цркве који је био, а још је и увијек, изложен сличним, веома опасним искушењима, у Црну Гору- казао је патријарх. 

Додао је да се кијевски митрополит заједно са преминулим митрополитом Амфилохијем молио за јединство Цркве и предводио литију која је учинила да православни Срби, као и народ Украјине, буду у свијету препознати по вјерност Христу.

- И то по храбром одупирању искушењима која кнез овога свијета ставља пред нас- поручио је патријарх. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:22