Патријарх Порфирије / - Фото: АФП, Андреј Исаковић
06/09/2021 u 13:24 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: Не можемо пристати на то да постојимо ми и они, за нас су сви – ми

Патријарх је апеловао на православне хришћане да буду оно што јесу, нека се декларишу онако како мисле да треба да се декларишу, али нека прихвате и другога у његовој слободи

Патријарх српски Порфирије каже да Црква не може бити страначка, ни неко ко подржава једну опцију против друге, већ је она "организам у којем има мјеста за све, који грли сваког човјека, а нарочито оног који има нешто против ње.

Птријарх је у интервју Радио Светигори који је водио главни и одговорни уредник отац Никола Пејовић, рекао да одговарати онима који СПЦ оптужују да је пропагатор и да воиди националистичку политику, је депласирано и да је то промашај.

- Ти људи добро знају да то није истина, да наша Црква, Црква Христова, православна црква, па и Српска православна црква и овдје и другдје, јесте Црква која се не бави никаквим политикама. По себи Црква не може бити ни страначка, ни неко ко подржава једну опцију против друге. Црква је саборна, она је организам који не само да има мјеста за све него је по својој природи организам који грли сваког човека, и нарочито онога који има нешто против ње. Дакле, немамо ми ту шта да одговоримо, ми знамо да то није истина. Овде је конкретно реч о замени теза и ја наравно не бих могао да кажем са које стране дувају ти ветрови који имају потребу за поларизацијама, за сукобима, да би онда  - казао је патријарх.

Патријарх Порфирије истиче да постоје различити фактори, и домаћи и страни, који у Цркви виде непријатеља за систем вриједности по којима живи модерни човек који је изван Бога и против Бога.

- Тај систем вриједности, који нам намеће овај модерни свијет, он не може да поднесе, не може да изнесе, да истрпи јеванђелски систем вриједности. Сам Господ је рекао: Па прије вас су мене омрзли, да мене воле и вас би вољели или обрнуто. Значи Христос као истина, као критеријум, као параметар на којем се ми темељимо и у коме се ми огледамо истовремено је и критика извитоперена у систему вриједности по којем живи модерни, либерални, са отвореним тржиштем, свијет. Погледајте само шта се дешава, не само овде код нас него свугде у свијету, гдје неко сије најстрашније зло, спреман да жртвује не само једнога човјека него читаве народе, али он направи такав систем вриједности помоћу којег објасни своме човјеку да је то исправно, да је то правилно - оцјењује патријарх.

Он је апеловао на православне хришћане да буду оно што јесу, нека се декларишу онако како мисле да треба да се декларишу, али нека прихвате и другога у његовој слободи.

- Само смо тада Христови. У исто време оно што су показале литије овде, тај величанствени духовни, саможртвени подвиг литија, подвиг љубави кроз литије показао је и доказао, и то треба да нам буде принцип, да не можемо пристати да нам неко узме душу. Ми нећемо никада посегнути насиљем против онога ко хоће да нам узме душу, али напросто молитвом, постом, праштањем, благом речју и јаким аргументима покушаћемо да покажемо, па на крају да докажемо, да душу не може нико да нам узме и да на то никада нећемо пристати, а да у исто време у нашој Цркви – Цркви Христовој – има места и за црног и белог и жутог, има места за све могуће опције, за све могуће погледа на свет, само уколико систем вредности тих погледа на свет није супротан Јеванђељу - закључио је патријарх Порфирије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:29