/ Фото: Срђан Бољевић
18/05/2022 u 16:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх поздравио одлуку Македонске православне цркве: Ово је чудо

Педесет и пет година је постојао раскол са браћом из Македоније, иако се ради о људима који су Србима најблискији, казао је патријарх

Патријарх српски Порфирије поздравио је одлуку Македонске православне цркве (МПЦ) да се "врати у јединство" са Српском православном црквом (СПЦ) и осталим православним црквама.

У обраћању на почетку састанка чланова Сабора СПЦ са предсједником Србије Александром Вучићем, патријарх је рекао да СПЦ то види као чудо, јер се није очекивало да је тако нешто могуће.

- Захвалан сам Богу на овој интервенцији- поручио је он. 

Патријарх је рекао да је 55 година постојао „раскол са браћом из Македоније“, иако се ради о људима који су Србима најблискији и обрнуто.

Навео је да СПЦ, гдје год да се налази, поштује законе који важе у тим државама али да је често жртва медијских манипулација људи који цркву желе да злоупотријебе у геополитичким процесима.

- Хоће да нас прикажу да смо опредијељени овако или онако, да смо нечија продужена рука или да имамо неке мрачне планове- рекао је патријарх Порфирије и додао да СПЦ то не жели да демантује јер су такве оптужбе или последица непознавања ситуације или зле намјере.

Говорећи о актуелној кризи широм свијета, Порфирије је похвалио, како је навео, Вучићево одговорно понашање и принципијелни став.

- Став који не искључује рацио и логику, иако је све прожето срцем и емоцијом. Љубављу која има амбицију да не буде искључива и пристрасна. Хвала и на свему томе што чините са позиције на којој сте да и грађанима Србије буде блажа ова криза, за коју слутимо да може бити и већа- закључио је патријарх.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:50