фото: РТРС / - фото: РТРС
23/10/2021 u 12:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Долазак у РС велики благослов": Патријарх служио литургију у Приједору, стигао и Додик

Литургију саслужује више свештеномонаха, свештеника и ђакона Српске православне цркве

У манастиру Милошевац код Приједора Свету архијерејску литургију служио је патријарх српски Порфирије заједно са епископом бањалучким Јефремом.

Свечаности, која је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру и покривања манастирског конака, присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници града Приједора и Бањалуке, као и многобројни вјерници.

- Радост је велика служити и молити се са онима који имају чисту душу, са онима који имају истинску и праву вјеру, а то јесте вјера ваша. И зато је за све нас, одакле год да долазимо, долазак у Републику Српску велики благослов и утјеха - поручио је патријарх Порфирије.

Истакао је да нема ништа љепше него служити у новим или обновљеним храмовима.

- Ништа нас не може спријечити да служимо Богу и истини. Слутим да ће овај још недовршени храм ускоро бити завршен - додао је патријарх.

Литургију саслужује више свештеномонаха, свештеника и ђакона Српске православне цркве.

На почетку литургије прочитано је писмо добродошлице патријарху у којем се наводи да је посебан благослов да српски патријарх у манастиру Милошевац служи прву Свету архијерејску лигургију, уз жељу да се што прије овдје прислужи кандило монашко молитвеног живота.

image

фото: РТРС

- фото: РТРС

– Нека данашња прва молитва у храму буде благословени увод у нови почетак давно започете духовне мисије ове светиње – наводи се у писму добродошлице.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

image

фото: РТРС

- фото: РТРС

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.

(Српскаинфо)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:10