Зековић / Фото: Саборни храм Бар, Фејсбук
10/02/2022 u 06:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протојереј ставрофор Слободан Зековић: Чувамо јединство помјесне мајке цркве, али поштујемо и волимо Црну Гору

Свештеник Митрополије црногорско - приморске каже да је најбоља заштита против друштвених штеточина какав је историчар Александар Раковић - потпуно игнорисање, додајући свештенство у Црној Гори да по програму Господњем, програму и Светог Петра Цетињског, а не по нотама кабинетских национализама и политичких плаћеника који дијеле народ

Архијерејски намјесник барски и свештеник Митрополије црногорско - приморске протојереј - ставрофор Слободан Зековић, коментарисао је учестале медијске прозивке свештенства Српске православне цркве у Црној Гори од стране историчара Александра Раковића, и нагласио да свештеници Митрополије чувају јединство помјесне мајке цркве али поштују и воле државу у којој живе.

Он је у изјави достављеној порталу Дана рекао да је очигледно најбоља заштита против  друштвених штеточина какав је Александар Раковић - потпуно игнорисање.

- Већи проблем од њега су људи који га охрабрују или му налажу да овако наступа и наравно они који му готово свакодневно отварају сва медијска врата да у континуитету трује људе својим изопаченим причама - каже Зековић.

Он, како каже, првенствено за њих, има добронамјерни савјет а то је да пусте СПЦ, њене епархије, њено свештенство и вјерни народ у Црној Гори да на црквени начин, у складу са вјером предака и црквеним канонима пастирски брину о свом народу и о својој браћи.

- Наш једини задатак пред Богом и пред људима је да миримо браћу и ширимо љубав. Ми чувамо јединство наше помјесне мајке цркве али поштујемо и волимо државу у којој зивимо. То чинимо по програму Господњем, програму и Светог Петра Цетињског, а не по нотама кабинетских национализама и политичких плаћеника који дијеле народ. Као и свака црквена литија, и она величанствена, вишемјесечна од прије двије године... пошла је из црквене порте и вратила се у њу. На том путу она је изазвала и велике друштвене промјене, којима је одбрањена позиција Цркве пред законом, али је и отворена слобода бројним учесницима те литије да у свом земаљском и политичком зивоту дјелују слободније са више права и могућности. Да ли ће и како ће актери друштвеног живота искористити ту слободу није на цркви и на свештенству да то одређује никоме. Упркос свим подјелама...и онима које трају бар један вијек прије нас ... и онима које су јуче настале или се умножиле - основни задатак цркве је да мири "Јудеје и Самарјане, Грке и Јелине" па и ону браћу у Црној Гори који, из ко зна којих све разлога, носе различите политичке и националне идентитете. То је посао Цркве а не де служи као средство за остварење земаљских, политичких и медијских кампања које дијеле и свадјају народ - каже свештеник Слободан Зековић.

Он наглашава да свештенство Митрополије црногорско-приморске и других епархија СПЦ у Црној Гори је јединствено у обављању своје богом дане мисије и зна да ради свој посао.

_ Братска подршка нам је увјек добро дошла, а ријечи смутње и неповјерења одбацујемо као највеће зло које може задесити један народ. И онима најмање упућенима јасно је којим медијима у Црној Гори су најмилија Раковићева појављивања. Зато их радо и без остатка преносе. Самим тим је јасно и које су националистичке и екстремистичке политике у окружењу по схватањима блиске и нераздвојне и које очигледно, хране једна другу - закључио је свестеник Слободан Зековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:49