/ Фото: SPUTNIK/Сергейј Пјатаков
16/09/2021 u 17:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руски патријарх упозорава: На помолу је раскол између грчког и словенског православља

Осјећам личну бол због онога што се догађа у односима са васељенском патријаршијом, искрен је патријарх Кирило

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил изјавио је да данас у православном свијету влада криза у којој се примјећује утицај спољних политичких сила.

- О кризи јасно свједоче озбиљна неслагања између православаца на тему како схватамо уређење васељенског православља. У тој кризи се, наравно, види утицај одређених политичких сила, јер је читава историја цркве праћена тим утицајем и не може се порећи да у свијету постоје они који би жељели да униште темеље православног живота, да посеју раздор и подјелу међу народима - рекао је патријарх.

Како је истакао, примјећује се тенденција да се грчко и медитеранско православље одвоји од словенског православља, а прије свега од Руске православне цркве,„односно да се понови модел раскола из 1054. године и да се тиме ослаби православна црква“.

- Као поглавар Руске православне цркве, чија је дужност да се брине о очувању и јачању односа са свим помесним православним црквама, не могу а да не осјећам личну бол због онога што се догађа у нашим односима са васељенском патријаршијом и са црквама које је Константинопољ увукао у признавање такозване аутокефалне украјинске цркве, која у ствари не представља ништа друго до озакоњење црквеног раскола ,- истакао је руски патријарх.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да је Руска православна црква под снажним притиском из САД који има за циљ уништење православног јединства.

То је посебно приметно у Украјини, Белорусији и низу других држава и региона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:48