Београдска патријаршија / - СПЦ
22/09/2021 u 21:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Темељни уговор данас на сједници Синода СПЦ

До сада су написане најмање три верзије уговора са СПЦ. Прва руком митрополита Амфилохија, који ју је упутио Влади Црне Горе још прије десет година, у вријеме режима Мила Ђукановића

Темељни уговор између СПЦ и Владе Црне Горе требало би да буде разматран у четвртак на сједници Синода, јавља Blic. rs.

После низа варница и несугласица око тога шта је темељни уговор, ко, када и гдје треба да га потпише, уговор је коначно усвојила Влада Црне Горе, а потом је уз сагласност Епископског савјета Митрополије послат у београдску Патријаршију 22. јула.

Темељним уговором се са одређеном вјерском заједницом прецизирају питања имовине, њеног статуса и продаје, али и установљава који су вјерски празници и државни.

До сада су написане најмање три верзије уговора са СПЦ. Прва руком митрополита Амфилохија, који ју је упутио Влади Црне Горе још прије десет година, у вријеме режима Мила Ђукановића. На верзији прије садашње радио је црногорски министар правде Владимир Лепосавић.

У међувремену је усвојен и најважнији правни акт када је ријеч о верским заједницама у Црној Гори - Закон о слободи вјероисповести. Претходни, који је одузимао права СПЦ и због ког су отпочеле литије које су довеле до рушења режима Мила Ђукановића, практично је срушен. Темељни уговор је нижи правни акт који су потписале све традиционалне вјерске заједнице у Црној Гори, осим СПЦ.

Главне одредбе предлога темељног уговора

Уговор има 20 тачака. У преамбули се признаје континуитет Цркве од 1912. године, односно од оснивања Зетске, Будимљанске и Хумске Епископије.

- Уговор потписују Влада Црне Горе и Српска православна црква.

- Уколико се води поступак или истрага кривичне природе против свештеника, монаштва или службеника Митрополије, надлежни органи о томе претходно обавјештавају надлежног епископа.

- Црква има своју аутономију, што практично значи да самостално и слободно доноси одлуке које се тичу црквеног живота.

- СПЦ самостално може да формира школе, односно Богословије. Мијењање и укидање Епархија (тренутно четири на простору ЦГ) је у надлежности Сабора.

- Када је ријеч о продаји имовине, наједноставније речено, ако би СПЦ хтјела да прода неку имовину прво је мора понудити Влади, а уколико Влада није заинтересована, може ићи на даљу продају.

- За градњу вјерског објекта неопходна је сагласност надлежног епископа. Без те сагласности Влада неће ни разматрати захтјев.

- Највећа измјена у предлогу који је послат Патријаршији у односу на пређашњи, који није прошао Владу, јесте у државним празницима. У прошлом предлогу за државне празнике су предложени вјерски датуми када се светкује и Свети Петар Цетињски, Свети Симеон Дајбабски... У верзији која је пред Синодом данас, вјерски празници који су и државни регулисани су Законом о државним и другим празницим - попут Божића и Ускрса.

- Влада се обавезује да ће у сарадњи са СПЦ и осталим традиционалним вјерским заједницама и Католичком црквом законом да регулише реституцију имовине која је национализована, а код које није било праведне накнаде. Доношење овог закона није временски орочено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:56