Patrijarh Porfirije služio moleban / Foto: Print Screen TV Hram
03/03/2023 u 19:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Hramu Svetog Save moleban za Srbe na Kosovu, patrijarh Porfirije: Kosovo je naše biće

Crkva nikada nije odstupala od KiM i nikad nije napustila Kosovo i Metohiju i ne samo što nije odstupala, nego ni u kom smislu nije ostavljala narod, svetinje sela i gradove, sve ono što Kosovo, kao biser, jeste. Nikada, pa ni sada”, rekao je srpski patrijarh

Patrijarh srpski Porfirije služio je večeras u Hramu Svetog Save moleban za Srbe i srpske svetinje na Kosovu, i poručio da je Crkva uvijek čuvala kosovski duh i odlično zna posebnu važnost “kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca naše otadžbine".

Patrijarh Porfirije je rekao da su se u ove teške dane za srpski narod na Kosovu, sabrali da bi se pomolili za narod, za svetinje, "za naše Kosovo i našu svetu Metohiju".

“Sabrali smo se ovdje skromno, jer smo hrišćanski narod, i zato dobro znamo šta je za nas Kosovo i Metohija, jer je crkva na Kosovu oduvijek. Crkva nikada nije odstupala od KiM i nikad nije napustila Kosovo i Metohiju i ne samo što nije odstupala, nego ni u kom smislu nije ostavljala narod, svetinje sela i gradove, sve ono što Kosovo, kao biser, jeste. Nikada, pa ni sada”, rekao je srpski patrijarh.

Crkva je na Kosovu, i sada i uvijek će biti, jer kako je rekao,"znamo da to Bog hoće".

Patrijarh Porfirije je naveo da je Crkva na Kosovu ne samo mislima, iz udobnih kabineta i komfornih salona, niti praznim i "histeričnim riječima koje najčešće samo zvone", već je na Kosovu dijelom, onim što jeste.

"Crkva je kroz vjekove čuvala kosovski duh i nosila ga sobom i širila ga gdje god da je u našem narodu. Crkva je Kosovo donijela u sve naše gradove, u svaki kutak, pedalj prostora i zemlje gdje živimo”, rekao je srpski patrijarh.

On je naveo da Crkva, sa vjernim narodom odlično zna posebnu važnost “kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca naše otadžbine, ne manje i vjekovonog kosovskog zavjeta”.

“Stoga nema potrebe i niko ne treba Crkvu da uči i objašnjava šta je Kosovo i kako ckrva treba da postupa na Kosovu i oko Kosova, niti iko dobronamjeran može da zapita šta Crkva misli o Kosovu i zašto se o Kosovu ne oglašava”, poručio je patrijarh SPC.

Dodao je da su mu pored dobronamjernih, koji naprosto ne razumiju, najinteresantniji oni koji takva pitanja postavljaju, Crkvu, kaže, iz dubine duše preziru.

“Oni, kojima se i kosa na glavi diže kad crkvu i hram na fotografiji vide. Kada se oni pitaju zašto crkva ćuti, nama je to najblaže rečeno, zanimljiivo. Nemamo potrebu da im bilo šta odgovaramo, osim onoga što je naša hrišćanska dužnost, da se molimo. Takvi bi iz samo njima znanih razloga, da u ovom teškim vremenima za nas narod, naročito na KiM, još više siju smutnju i haos, da među nama bude što više nesporazuma i svađe, da jedni druge prozivamo, da niko ne pokaže ni elementarnu mjeru smirenja, makar u ove dane velikog posta. Pa bi i Crkvu da upregnu, da bude u njihovom programu besplatni izvođač radova, u njihovom licemjernom, nedobronamjeronom naumu”, rekao je srpski patrijarh.

Dodao je i da se dobro zna da je do Kosova, mnogima od njih stalo “koliko i do lanjskog snijega”.

Patrijarh Porfirije je poručio da se Crkva uvijek i neumorno oglašavala o Kosovu, i da je neumoljivo i neprestano svjedočila istinu o Kosovu, te da je to uvijek činila, i uvijek će činiti.

“Crkva, mi Srbi sa KiM živimo. Kosovo je naše biće, naše disanje, naš vid. Kosovo, to smo mi. Ne mislite li valjda da ćemo svakog dana kada se probudimo da vas obavještavamo da mi zaista dišemo, da mi smo ono što jesmo?”, upitao je on.

Naveo je i da je najlakše na riječima, u vječno ostrašćenoj atmosferi, oslobađati Kosovo i miješati svoje želje i tegobnu realnost, koja svakodnevno pritiska srpski narod na Kosovu, ne vodeći računa o svim aspektima izuzetno teške i komplikovane opšte globalne situacije.

“Samo u crkvi i hramu, na svetom mjestu na kojem se sabiramo, možemo ne samo ispravo vidjeti i razumjeti, nego i suštinski doprinijeti očuvanju našeg naroda i svetinja na Kosovu, našeg Kosova i Metohije. Neko se pita zašto Crvka u ove teške vremena poziva na molitvu za KiM. Gle čuda, Crkva se moli. Izvinite, stvarno nismo znali da to najjače oruđe, koje može da ima jedan hrišćanin. Da svako drugo oruđe i aktivnost, tek utmeljeno na toj vrijednosti, može dobiti istinski, dalekosežni, puni smisao. Molitva je naše najjače duhovno oružje”, rekao je srpski patrijarh.

Moleban za Srba na Kosovu služen je u još četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, kao i u Sjevernoj Mitrovici.

Po blagoslovu patrijarha Porfirija, tokom Uskršnjeg posta biće služen "moleban Presvetoj Bogorodici sa akatistom za vjerni narod na Kosovu i Metohiji, za svetinje na Kosovu i Metohiji, za Kosovo i Metohiju".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:03