фото: Скриншот / - фото: Скриншот
08/05/2022 u 20:30 h
Ана Гајевић, Сашка БошковићАна Гајевић, Сашка Бошковић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО/ФОТО) Обиљежена слава Подгорице; Митрополит Јоаникије: Свака литија је велика радост

Митропит је и одликовао породицу покојног Халита Ђечевића из Подгорице

Поводом Марковдана, славе Подгорице, градским улицама прошла је јубиларна 30. Марковданска литија са моштима преподобног Симеона Дајбабског, коју је предводио Митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством.

- Ишли смо на овај ход од цркве Светог Ђорђа до темеља Храма св. Апостола Марка. Ми смо свједочили да Црква кроз историју иде за Христом носећи његов знак као знак побједе над тамом и злом. Свака литија је велика радост, јер преносимо ону радост коју је овом свијету даровао Христос својим васкрсењем. Идемо за оним који је првенац из мртвих, ако је првенац то значи да иду многи за њиме, заправо сви они који у њега вјерују - нагласио је митрополит.

Он је истакао да је данас ову литију предводио Свети Марко чије су, како додаје, темеље храма посјетили и тамо се Богу помолили и заблагодарили породици Ђечевића који чувају темење храма Светог Марка.

- Видите колико је лијепа једна светиња иако је давно порушена. Она је упечаћена у нашем памћењу, она има благодат да нас све сабере и оснажи. То је распрета светиња али има моћ да нас уједињава и радује. То је светиња која није заборављена него се вазнијела на небо и одтуда има ново дејство. Ми овдје спајамо више празника, празник Светог Георгија и Светога апостола Марка и идемо према празнику Светог Василија Острошког. Ова литија нас води ка ћивоту Св. Василија, гдје ће дјеца са нашим свештеницима уочи самог празника ићи пјешке да принесу свој труд и љубав Св. Василију. Ако Бог да ове године ћемо прославити 350 година од упокојења Св. Василија. Тај јубилеј се требао прославити прошле године, али нисмо због епидемиолошких мјера, па ћемо ове године - казао је Митрополит.

image

Митрополит са породицом Ђечевић

- фото: ДАН

Поручио је да је потребно да се миримо, да оставимо за собом подјеле и свађе и да пређемо у заједништво.

- Наша вјера нас учи да љубимо једни друге. Да се утврђујемо у вјери нади и љубави. У име те љубави смо се овдје окупили. Исус Христос који је побједио смрт, он нам даје побједу над свим нашим искушењима - додао је владика.

Истакао је да је Марковданска литија јединствена по томе што се обавила након двије године епидемије.

- Бог нам је дао побједу над овом епидемијом. Благословили смо и град и улице и воду коју пијемо. Призвали смо божији благослов на све који живе у овом граду -  поручио је митрополит

Литија је испред цркве Светог Ђорђа под Горицом кренула у 18 часова, а вјерници су се код цркве вратили око 20 сати.

image

Митрополит Јоаникије

- фото: Портал Дана
image

фото: Скринншот

- фото: Скринншот
image

фото: Портал Дана

- фото: Портал Дана
image

фото: Портал Дана

- фото: Портал Дана
image

фото: Портал Дана

- фото: Портал Дана

На челу поворке ношене су мошти Светог старца Симеона Дајбабског. Литија је прошла кроз Улицу Слободе, булваром Светог Петра Цетињског, преко Пете пролетерске бригаде. Након тога окупљени су ишли кроз насеље Драч, до куће породице Ђечевић која је чувала реликвије манастира Светог Св. Апостола и јеванђелисте Марка, а митрополит им је уручио одликовање. Након тога вјерници су кренули улицом Октобарксе револуције, од Сахат куле преко моста Брате Златичанин , потом булеваром Светог Петра Цетињског и булварима Станка Драгојевића и Ивана Црнојевића до почетне позиције - цркве Светог Ђорђа.

image

фото: Портал Дана

- фото: Портал Дана
image

фото: Портал Дана

- фото: Портал Дана
image

фото: Портал Дан

- фото: Портал Дан

Литији присуствују министри финансија Александар Дамјановић и правде Марко Ковач.

image

Дамјановић и Ковач

- фото: Портал Дана

Литијом се завршава манифестациjа "Дани Светог Марка" у организациjи Митрополиjе црногорско-приморске. У суботу је пред црквом Светог Ђорђа обављен помен за све сахрањене на старом подгоричком гробљу, све пострадале у броjним бомбардовањима Подгорице, као и за све ктиторе, обновитеље и свештенослужитеље ове наjстариjе до данас активне подгоричке цркве. Синоћ је у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици одржана духовна академиjа „Голгота и Васкрс Подгорице“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:01