Синоћ на Михољској Превлаци / - Портал Дан
27/07/2021 u 09:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Погледајте како је синоћ било у Михољској Превлаци на Сабору

Сабору су присуствовали и епископи Јован Ћулибрк, Кирило и Методије, протојереј Гојко Перовић, свештеник Мијајло Бацковић...

Свештена царска лавра Манастира Светог Архангела Михаила – Михољска Превлака код Тивта синоћ је на Сабору Светог Архангела Гаврила литургијским сабрањем прославила своју славу. Сабору је присуствао велики бројни народ, који је уживао у програму припремљеном у част славе Светог Архангела Гаврила. Видео-снимци говоре сами за себе.

Литургију је служио митрополит црногорско-приморски Јоаникије, а Сабору су присуствовали и епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк, буеносајрески и јужно-централно амерички Кирило и будимљанско-никшићки Методије. Великом сабору присуствовао је и директор АНБ-а Дејан Вукшић. 

Сабору је присуствовао бројни вјерни народ, а атмосфера је била величанствена, што можете видјети на видео-снимцима.

Након литургије Митрополит Јоаникије је казао да је Сабор посвећен преминулом митрополиту Амфилохију.

- Он је био носилац духовне обнове. Он је улио нову радост и нови живот Цркви  Божијој овдје у Црној Гори окупљајући дјецу и омладину, и овдје и на Цетињу. Знао је да са дјецом и омладином буде као дијете. Иако су га године стизале, и сиједе власи, па смо га прозвали ђедо, увијек је био млад и носио тај дух обнове. Сви смо се око њега сабирали. Био је стуб свете вјере православне, духовности и мудрости. Приводио нас је Христу Господу, Спаситељу и проповиједао нам ријеч Божију- казао је митрополит. 

Оно чему сви свједочимо је да је све што је Митрополит Амфилохије започео напредовало и цвјетало.

- И пошто је он отишао у наручје Божије надамо се да нас није напустио него да је остао са нама и да ће стално бити са нама. Јер таква је благодат коју Господ даје својим угодницима, и када оду у наручје Божије да остану у души у срцима вјерних. И то се сигурно догодило, видимо то и по овом нашем данашњем сабору - поручио је владика.

Након литургије у порти манастира изведен је богат културно умјетнички програм у организацији Братства православне омладине Црне Горе.

Сабору су присуствовали протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архимандит Бенедикт из Манастира Михољска Превлака и свештеник Мијајло Бацковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:10