Света мученица Jулиjана / - СПЦ
03/01/2022 u 11:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вјерници славе Свету Jулиjану: Заштитница свих коjи неправедно пате

Света мученица Jулиjана сматра се заштитницом жена и дјевоjака, али и свих коjи неправедно пате и страдаjу. Народно вјеровање каже да ће се дамама данас остварити свака жеља коjу зажеле помињући име Свете Jулиjане

Српска православна црква и вјерници данас славе дан Свете мученице Jулиjане и шест стотина тридесет мученика с њом.

Света мученица Jулиjана jе ранохришћанска светитељка коjа jе живјела у Никомидиjи краjем 3. вијека. Иако jе живјела у дому незнабожаца рано jе чула проповијед неког хришћанина и повјеровала у Христа и Бога.

"Шта нам вриједи бити тјелесно уjедињени, а духом раздијељени?"

Неки римски сенатор Елевсиjе jе био њен вјереник. Да би га одвратила од себе, Jулиjана му jе рекла, да се неће удати за њега ако не буде постао епарх тога града. То му jе предложила мислећи да никада неће стићи до те функциjе.

Међутим, Елевсиjе се потрудио и постао епарх никомидиjски. Jулиjана му jе тада открила да jе она хришћанка и да не може ступити са њим у брак, док он не прими њену вјеру говорећи: "Шта нам вриједи бити тјелесно уjедињени, а духом раздијељени?"

Елевсиjе се тада изнервирао и тужио jе њеном оцу. Отац jу jе критиковао и тукао, па jе онда предао епарху на мучење. У хришћанскоj традициjи се спомиње да jе Jулиjану Исус Христ исцијелио у тамници и она jе изашла пред епарха потпуно здрава. Епарх jу jе потом бацио у зажарену пећ, међутим ватра jоj ниjе наудила.

Видјевши то многи су повјеровали у Исуса. У хришћанство jе прешло 500 мушкараца и 130 жена.

Све њих jе епарх осудио на смрт и наредио да их посијеку мачем. На исту судбину осуђена jе и Jулиjана. Глава jоj jе одсјечена 304. године.

У хришћанскоj традициjи се спомиње да jе Елевсиjа убрзо стигла Божjа казна и да му се на мору разбила лађа. Међутим, он се ниjе удавио него испливао на неко острво, гдје су га пси растргли и поjели.

Света мученица Jулиjана сматра се заштитницом жена и дјевоjака, али и свих коjи неправедно пате и страдаjу. Народно вјеровање каже да ће се дамама данас остварити свака жеља коjу зажеле помињући име Свете Jулиjане и изговараjући ову молитву:

"Тебе Жениче моj љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањуjем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живјела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе. Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 17:45