Београдска патријаршија / - СПЦ
31/12/2021 u 22:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владика Иринеј Буловић: СПЦ неће потписати Темељни уговор док је Кривокапић премијер

Владика бачки је у интервјуу “Печату” навео како је премијер Кривокапић преварио Патријарха Порфирија 27. маја када је у Патријаршији требало потписати већ усаглашени Темељни уговор

Српска православна црква неће потписати Темељни уговор са Владом Црне Горе докле год је Здравко Кривокапић на њеном челу, изјавио је владика бачки Иринеј Буловић у интервјуу за лист Печат. Он је означио црногорског премијера као главног кривца за непотписивање Темељног уговора.

"Нажалост, Темељни уговор није потписан. Лично и не вјерујем да ће бити потписан докле год др Здравко Кривокапић буде премијер Црне Горе. Он је својом тактиком “хоћу-нећу” и “корак напријед-два назад”, искључиво “заслужан” за досадашње непотписивање Темељног уговора. Према његовој конфузној и замагљујућом формулацији- намјерно, чини ми се, тако сроченој- испада да он није “ни лук јео ни лук мирисао” већ да Синод у Београду (опет тај омражени, а толико пожељни Београд) не жели да га потпише.

Уговор је, вели, “усаглашен са свим захтјевима који произилазе из праксе претходно дефинисаних уговора са Светом Столицом и Јеврејском заједницом” а Синод га ипак “још разматра”. Орвеловски, нема шта: само истини и неистини замијениш мјеста, па ћераш “даље”", казао је владика Иринеј.

Владика бачки је у интервјуу “Печату” навео како је премијер Кривокапић преварио Патријарха Порфирија 27. маја када је у Патријаршији требало потписати већ усаглашени Темељни уговор.

Он је казао да је уговор, после вишекратног разматрања од стране Светог Синода СПЦ и Владе Црне Горе, био усаглашен и обострано прихватљив.

"Сам премијер Кривокапић је потом најавио свој долазак у Патријаршију како би Патријарх српски и он потписали тај усаглашени Уговор, да би стигавши у Патријаршију, изјавио нешто сасвим друго-да није дошао да потпише Уговор него да Патријарху и Синоду “пренесе поздраве вјерујућег народа Црне Горе” (као да је он , Боже ме прости, владика, а не висококрангирани функционер своје државе). Толико о његовој беси или тврдој ријечи, а што се тиче “поздрава вјерујућег народа Црне Горе”, довољно је замијенити само једну једину ријеч-ријеч вјерујећег ријечју радног- и све ћа нам зазвучати као познато", рекао је Иринеј.

Од тада па надаље, како је казао, Кривокапићеве нове изјаве су по правилу потирале једна другу.

"А најсвјежија приспјела варијанта гласи да Влади црне Горе неке ставке из већ усаглашеног Уговора ипак нису биле по вољи, те их је она измијенила, и то без икакве конслултације са Синодом, и тако ревидирани или октроисани Уговор послала Синоду као текст за потписивање. Порука, дакле, гласи: нећемо да потпишемо већ усаглашени Уговор, али хоћемо да потпишемо и Синоду нудимо на потписивање никад усаглашавани, са наше стране једнострано прерађивани и дорађивани текст Уговора", рекао је Иринеј.

Он је упитао Владу Црне Горе зашто СПЦ није понудила исти Уговор као Ватикану, Исламској и Јеврејског заједници.

"Све у свему, ниједан Синод и ниједан поглавар Цркве не може себи дозволити да узме учешћа у оваквој или сличној “игри без граница”, тј., тачније казано, не може никоме дозволити да се на овај начин поиграва њиме. Али наша света Црква је, хвала Богу, по својој природи и из искуства, вична стрпљењу и трпљењу. Зато ће она чекати, и ако Бог да, дочекати неке нормалније “предуслове” и неке нове људе, па онда са радошћу и благодарношћу Богу, у братској слози и љубави, потписати обострано прихватљив, коректан, правичан и частан Уговор", навео је Иринеј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:12