/ -Фото: Милован Нововић
04/05/2022 u 06:06 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владика Методије: Будимо људи, то је задатак сваког хришћанина

Свако добро је велико, зато што онај ко га чини чини га зато јер тиме себе опредјељује да је сљедбеник Христа Бога. И зато никад не треба пропустити да се уради нешто добро, јер је то наша легитимација, нагласио је владика

Мјештани три бјелопољска села- Његњева,Олује и Стројтанице окупили су се јуче код цркве Светог Николаја Жичког, гдје је литургију служио епископ будимљанско-никшићки Методије са свештенством.

У оквиру "Дана Светог Николаја Жичког'' одржан је и велики народни сабор, гдје су у културно- умјетничком програму, којег су водили Нела Терзић и Предраг Вукојевић, учествовали глумци Бјелопољског позоришта, глумац Драгиша Симовић, књижевник Невен Милаковић, народни гуслари Максим Војводић и Синиша Петрић, етно појац Бранка Зечевић и КУД "Лим''.

Обраћајући се вјерном народу након литије око храма, владика Методије је казао да је храм Светог Николаја посвећен дивном, питомом и благословеном мјесту и дивном сабраном народу.

-Христос нам је рекао да човјека неће спасити припадност никаквој заједници, овоземаљској групацији, или припадност неком племену или некој партији, раси или другом поднебљу или простору. Спасиће се само они који буду слушали ријеч Христову и ишли за њим-казао је владика.

image
-Фото: Милован Нововић

Он је у својој бесједи додао да је Христос извео свог пастира Светога Саву, који је научио народ и дао му хришћански карактер и душу.

-Ишао је оним уским путем који није водио у двор него у цркву, који није водио према рату него ка миру, који није водио према земаљском положају и богатству већ према духовном богатству и врлинама. Тим путем су ишли сви архијереји српске цркве, од Светога Саве до Светог Николаја Жичког. Он је потврдио пут који нам је трасирао Свети Сава. Задатак свих нас православних хришћана је прије свега да будемо људи, да будемо хришћани и да се трудимо да постигнемо оно што је Христос задао у јеванђењу, а то је да љубимо једни друге, да љубимо Господа Бога, свим срцем, душом, снагом и умом својим- поручио је владика.

image
-Фото: Милован Нововић

Указао је и на ријечи Светог Николаја написане на бини поред храма: "Ко је у маломе добар и чини мала добра дјела чиниће и велика добра кад му се укаже прилика''.

-Свако добро је велико, зато што онај ко га чини чини га зато јер тиме себе опредјељује да је сљедбеник Христа Бога. И зато никад не треба пропустити да се уради нешто добро, јер је то наша легитимација- нагласио је владика Методије.

Милутин Ранитовић, предједник Одбора за изградњу цркве, казао да је храм подигнут у част светитеља српског Светог Николаја Жичког и једини је у Црној Гори посвећен њему.

-Он је за земљског живота помогао српском роду више него сви амбасадори, отправници послова и конзули. По свом предстаљењу, он помаже свакоме ко му се молитвом обрати. Владико Методије, добро дошли у наш крај. Дошли сте код својих и своји вас примише. Да вас Господ обдари сваким добром, поручио је Ранитовић,

Ранитовић је казао да је тај крај бјелопољске општине некад био познат по великом броју нежења.

-Сад смо познати по овом величанственом храму и по великом броју породичних људи. Велику захвалност дугујемо Милану Ракоњцу и његовим сестрама који дадоше ово земљиште за изградњу храма, као и протојереју Мирашу Богавцу који је овдје службовао, затим сада покојном Драгану Шебеку, бившем предсједнику Одбора за изградњу храма, и мјештанима ова три села. Захвални смо братству Ступови-Кнез Мирослав, који су покренули акцију прикупљања средстава за фрескописање и прикупили око пет хиљада еура. Хвала свима који су нам помогли-казао је Ранитовић, додајући да су започели са живописањем храма, тако да се надају да ће то богоугодно дјело брзо завршити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:10