Перовић / Фото: С.Бољевић
25/07/2021 u 16:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Званично: Отац Гојко свештеник у Цркви Светог Ђорђа у Подгорици

Ректор Цетињске богословије са Цетиња сам затражио да иде на нову дужност

Ректор Цетињске богословије отац Гојко Перовић биће свештеник при подгоричкој Цркви Светог Ђорђа под Горицом, званично је саопштила Митрополија. 

Подсјетимо, Митрополит Јоаникије саопштио је прије недјељу дана даје дугогодишњи секретар Митрополије црногорско-приморске и један од најближих сарадника преминулог митрополита Амфилохија Обрен Јовановић тражио да буде разријешен са те функције. 

Дугогодишњи секретар митрополије тражио разрјешење са функције

Митрополит је тада казао да ће Јовановић бити нови архијерејски намјесник у Херцег Новом. 

Митрополија се данас такође огласила да ће протојереј Мирчета Шљиванчанин, дугогодишњи свештеник и секретар Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици бити нови старјешина Црве Светог Ђорђа у Подгорици, а такође ће обављати и функцију вршиоца дужности архијерејског намјесника подгоричко-колашинског.

image

Шљиванчанин 

Фото: Борис Мусић

Опроштај од Перовића, Јовановића и свештеника Анђелка Боричића уприличен је данас у Цетињском манастиру. 

Перовић је након литургије казао да се некад деси да сила зла уђе међу људе.

- Господ кад негдје дође и спусти свој благословен чудотворни прст, Он иде даље, а тај прст и благослов остају на томе мјесту. Нека нам Бог да Његовим благословом ту силу да се и ми препуштамо Божијој вољи, да не будемо стално љути и кочоперни да нам није нешто како треба, него да пливамо као она једрилица на вјетровима и таласима Божије воље, и онда нам нема краја - поручио је Перовић.

image

Перовић

Фото: Митрополија

Митрополит Јоаникије је казао да су отац Гојко и отац Обрен затражили да иду на нове дужности.

image
Фото: Митрополија

- То сам уважио и наградио их јер као добри и искусни духовници могу више учинити у новим приликама и у новим мјестима- додао је он. 

По његовим ријечима оци су много учинили на Цетињу, а преласци на нове дужности су саставни дио динамике црквеног живота, и она је спасоносна.

- Они су овдје служећи Светом Петру Цетињском и овој светињи, и вјерно служећи нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија и слушајући његове ријечи и гледајући његов примјер, стекли много тога што је важно да пренесу на друга мјеста. Да се та благодат од ове светиње Цетињског манастира и од моштију Светог Петра Цетињског и благослов Часног крста и руке Светога Јована Крститеља проносе даље- додао је митрополит. 

Владика је изразио увјерење да ће оци као што су били у свему исправни и честити људи, угледни свештеници, добри пастири који су оставили дубоки траг на Цетињу, то наставити и на новим дужностима.

Такође је казао да нимало не сумња да ће, као што су били вјерни сарадници блаженопочившега Митрополита Амфилохија, бити и његови вјерни сарадници.

- То су изузетно честити људи, прави свештеници одани својој вјери и својој Цркви. Носили су крст толико година на Цетињу и није им било лако. Али уз Божију помоћ, као што су то увијек говорили, све је лако. И њима је ова света служба на Цетињу била помало тешка, али више радосна и лака, и благословена, и Бог их је за ту вјерност својој Цркви наградио лијепим угледом у народу и нека то тако само и наставе- поручио је митрополит. 

image
Фото: Митрополија

Владика је пожелио Перовићу, Боричићу и Јовановићу да им нова служба буде срећна и благословена.

- Да их Бог награди за њихову досадашњу вјерну, истрајну и исправну службу Господу, а нарочито зато што су били вјерни ћивоту Светог Петра Цетињског, овој светињи и Српској православној цркви, и посебно нашем блаженопочившем Митрополиту, велико духовнику, пастиру и учитељу, и великом мученику- додао је он.

Владика Јоаникије је казао да је блаженопочивши Митрополит Амфилохије узлазио много пута са Христом на голготу и “последњи пут кад је узишао у својој краткој болести и тада је своју вјеру посвједочио".

. Христа Господа је прославио и Цркву своју и као умирући и са својим кивотом и са својим гробом утврђивао. Велико је дјело Митрополита Амфилохија, али нека буде на част свима онима који су били његови саслужитељи. Наравно одлазе наши свештеници, отац Гојко и отац Обрен са Цетиња, један у Подгорицу, други Херцег Нови, али су они толико близу нас, заједно са нама и толико су међу нама, да ће увијек бити са нама и са овом светињом. Благосиљамо их, благодаримо и желимо све најбоље, сваку срећу и сваки благослов и њима и њиховим породицама. Нека их Бог награди за њихову љубав и оданост Цркви, за ревносну службу, нека тако само и наставе- закључио је Митрополит. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
20. septembar 2021 01:12