Uništen objekat MZ Jedinstvo / -
04/08/2024 u 09:13 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vandalski čin u Maslinama prijavljen policiji: Oskrnavljen spomenik, uništena mjesna zajednica

Fasada zgrade Mjesne zajednice Jedinstvo, u Maslinama, potpuno je prekrivena neprimjerenim grafitima. Skoro da nije ostao ni kvadrat fasade a da nije išaran.

Uništena je vrijedna imovina Glavnog grada, a možda je još teže to što je oskrnavljena spomen ploča posvećena delegatima prvog zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja za Crnu Goru i Boku, sa područja Zete koji su strijeljani 17. i 19. decembra 1943. godine u Maslinama. Spomen ploča, na zgradi skoro pa se i ne vidi, tako da je potpuno neprepoznatljiva. Ne može se reći da se radi o grafitima, već čak o uvredljivom govoru i koje kakvim znacima i porukama neprimjerene sadržine. Na zgradi MZ polomljeno je i staklo, spoljna jedinica klime, fale stubići ograde ...

image

Spomenik neprepoznatljiv

-

Kako sve to izgleda možete vidjeti na našem snimku, skenirajući QR kod koji objavljujemo.

Ovo nije prvi put se uništava imovina svih građana. Slađana Anđušić, sekretarka za lokalnu samoupravu, u čijoj su ingerenciji mjesne zajednice potvrdila je da su do sada dva puta slučaj uništavanja MZ Jedinstvo prijavljivali policiji.

image

Danilo Bešić

-

– Mjesna zajednica Jedinstvo je ponovo na meti vandala, sam objekat, kao i spomenik na njemu. Za 12 mjeseci nekoliko puta smo bili prinuđeni da saniramo fasadu, mijenjamo staklo na ulaznim vratima, čak ni spoljna jedinica klime nije pošteđena. Podnijeli smo dvije prijave Upravi policije i tražili nadzor u večernjim časovima - rekla je Anđušić.

Ona kaže da je na objektu MZ zamijenjen krov i da su radovi koštali oko 32.000 eura, te da je u planu adaptacija plafona sale i uređenje kancelarija.

image

I sto za stoni tenis ima grafit

-

– U objektu mjesne zajednice KUD "Mladost" održava probe sa talentovanom djecom, na ponos čitave lokalne zajednice. Ovo je objekat i građana i Glavnog grada. Nanoseći štetu njemu, nanosimo štetu sebi samima. Stoga molimo naše sugrađane, naročito mlade ljude da osude ovakav odnos prema imovini svih građana. Da čuvamo i unapređujemo našu imovinu, kako bi ona služila lokalnoj zajednici i budućim generacijama. Naročito osuđujemo odnos vandalizma prema spomeničkom nasljeđu - poručila je Anđušić.

I mještani osuđuju ovakav čin. Smatraju da to ne rade njihove komšije, jer prosto ne vjeruju da bi tako nešto mogli uraditi u svom naselju. Ističu da ne poznaju ljude koji bi ovakve sadržaje pisali. I oni su saglasni da nadležni treba da reaguju kako se ne bi nanosila šteta zbog bahatog i nedoličnog ponašanja pojedinaca.

– Ovo je bruka i sramota. Mjesna zajednica je, kao što vidite, potpuno nagrđena. Treba hitno nešto uraditi i probati da se zaštiti. Možda postaviti kamere ili angažovati čuvara. I spomenik je uništen. Ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Mislim da treba nešto preduzeti i stati na kraj vandalizmu - kaže Danilo Bešić, mještanin Maslina.

Miloš Vlahović kaže da se na zajedničku imovinu stalno atakuje.

– Nije ovo u redu. Idealno bi bilo da se okreči MZ, postavi video nadzor i napiše obavještenje da će ukoliko se nešto desi počinioci biti kažnjeni. Možda ne kažnjavati odmah, ali opomenuti svakako - smatra Vlahović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 17:18